18 Aralık 2016 16:12

RSF: Türkiye'de gazeteciler korku ikliminde yaşıyor

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Almanya Başkanı Christian Mihr Türkiye’de gazetecilerin bir korku iklimi içinde yaşadığını söyledi.

Paylaş

DW Türkçe'nin Alman basın ajansı dpa'ya dayandırarak verdiği haberde Christian Mihr Türkiye'deki gazetecilerin bir korku iklimi içinde yaşadığını ve bu durumun "aydan aya daha da vahim hale" geldiğini söyledi. 

Mihr "Gazeteciler kiminle buluşuyorum, ne zaman telefon etmeliyim diye düşünüyor, taksiciye nereye gitmek istediklerini söylemiyor sadece gidecekleri sokağın köşesinde iniyorlar” diye konuştu.

Mihr "Türkiye'da hâlâ basın özgürlüğünden söz edilebilir mi?" sorusuna verdiği yanıtta "Hâla küçük basın özgürlüğü adaları var, birçok gazetecisi tutuklanmış olsa da Cumhuriyet gibi gazeteler hâlâ var. Bağımsız gazetecilik yapmaya çalışılan birçok internet platformu ve yeni projeler var. Hürriyet de buna çalışılan bir gazete" diye konuştu.

‘KISA VADEDE DURUM KARANLIK’

Mihr "kısa vadede durumun karanlık olduğunu” ve olumlu yönde bir değişim ihtimalinin son derece düşük bulduğunu belirtti. "Elbette bunlar Türkiye'de yaşadığımız ilk baskılar değil” diye sözlerine devam eden Mihr "İleriye ve geriye doğru gidişler hep vardı. Tarihi çerçeveye bakıldığında durumun tekrar iyileşeceği varsayılabilir” diye konuştu.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu'na açılan davanın henüz kapanmadığını belirten Mihr ocak ayında davaya devam edileceğini ve hapis cezası tehdidinin sürdüğünü ifade etti.

Christian Mihr Alman hükümetinin Türkiye'ye yaklaşımını da eleştirdi. "Alman hükümetinde Türk hükümetine dair yanlış bir nazarı itibar var” diyen Mihr "Türkiye'ye eleştiri noktasında bir belirsizlik olduğuna inanıyorum” diye konuştu. Alman milletvekillerinin Türk gazetecilere destek vermesinin önemli olduğunu vurgulayan Mihr "Ama eğer bu hükümet politikacılarından gelseydi daha farklı olurdu. Çin ve Rusya'da gördük ki sayın Merkel başka türlü de davranabiliyor” diye konuştu. (MEDYA SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Lisesi’nde Noel yasağı

SONRAKİ HABER

Polis darbı sırasında kalp krizinden ölüm iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa