16 Aralık 2016 00:25

Finlandiya’da iltica tartışması

Finlandiya Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi, iltica talebi reddedilen Musa Mohammadi’nin İran’a teslim edilmek istenmesine tepki gösterdi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiye Parlamentosu bünyesinde kurulu İnsan Hakları Komitesi, iltica talebi reddedilen Kürt sığınmacı Musa Mohammadi’nin İran’a teslim edilmek istemesine bir açıklama yaparak tepki gösterdi.

2010 yılında İran’dan kaçarak Finlandiya’ya gelen Kürt aktivist Mohammadi, siyasi iltica talebinde bulundu. 5 yıl süren işlem ve duruşmaların ardından Göçmen Dairesi, iltica talebini reddederek İran’a iade edilmesini kararlaştırdı.

29 Kasım günü Mohammadi, bazı sorulara cevap vermesi için karakola davet edildi. Göz altına alınan Mohammadi, sınır dışı edilmesi kararlaştırılan sığınmacıların bekletildiği Kremertskog’daki İlticacı Merkezi’ne gönderildi.

MOHAMMADİ AÇLIK GREVİNDE

Mohammadi, İran’a teslim edilmesi girişimini protesto etmek için 29 Kasım günü başladığı açlık grevini sürdürüyor. Arkadaşları Mohammedi’nin İran’a gönderilmesini engellemek için gösteriler yaparken Parlamento İnsan Hakları Komitesi de, Mohammadi’nin İran güvenlik güçleri tarafından bir çok kez gözaltına alındığını ve İran’a iade edilmesi durumunda baskı, işkenceye uğrayabileceğini, idam edilme riski ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu. Sınır dışı edilme kararının kaldırılmasını ve Mohammedi’nin iltica başvurusunun yeniden değerlendirilmesini istedi. Açıklamanın altında 7 siyasi partiden 9 milletvekilinin imzaları bulunuyor. 

Bu milletvekillerinden Eva Biaudet, günlük yayımlanan Hufvudstadsbladet gazetesine ”İnsan riski göze alıp daha sonra ne olacağını izlemekle yetinemez. İran’da işkence yapıldığı ve ölüm cezasının olduğu belgelenmiş ve Kürtler kurbanlar içinde ağırlıkta” açıklamasını yaptı.

GAZETECİLER DE SINIR DIŞI EDİLİYOR

Finlandiya Göçmen Dairesi, Irak’tan gelerek Finlandiya’ya sığınan bir grup Iraklı gazetecinin de sınır dışı edilmesini kararlaştırdı. Finlandiya Gazeteciler Federasyonu, Göçmen Dairesi’nin Iraklı gazeteci Waleed el-Gburis’in iltica başvurusunu “Eğer meslek değiştirirse tehlikeyle karşılaşmaz” diyerek reddetmesine sert tepki gösterdi.
 

ÖNCEKİ HABER

Sessiz sinemayla yol ve yolculuklar

SONRAKİ HABER

Meksika'da köylüler çeteyi alt etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa