15 Aralık 2016 11:23

Liseli kısa filmciler Gio’yu konuşacak

2. Koruncuklar İçin BAK Liseler Arası Kısa Film ve Senaryo Yarışması kapsamında Giovanni Scognamillo’nun belgeseli gösterilecek.

Paylaş

2. Koruncuklar İçin BAK Liseler Arası Kısa Film ve Senaryo Yarışması kapsamında; Türk Sinemasının yakın zaman da kaybettiği Giovanni Scognamillo’nun Ersin ve Annie Pertan tarafından hazırlanan belgeseli gösteriliyor. Gösterim sonrası yapımcı, sanat yönetmeni Annie Pertan ile söyleşi gerçekleştirilecek.

Giovanni Scognamillo İstanbul'da yaşayan son Levantenlerden sinema tarihçisi, yazar.

25 Nisan 1929 tarihinde İstanbul'da doğdu. İstanbullu Rum bir anne ile yine İstanbul doğumlu İtalyan bir babanın tek çocuğu. Elhamra Sineması'nın müdürü olan babası Leone Scognamillo sayesinde sinemayla tanıştı. İtalyan Lisesi'ni bitirdi. 1948 yılında, sinema yazıları yazmaya başladı. 1948-61 yıllarında başta İtalyan, Fransız, ABD, Norveç basını olmak üzere yabancı dergi ve gazetelerde birçok yazısı çıktı. Daha sonra 1961'de Akşam Gazetesi'nde sinema eleştirileri yazmaya başladı. Sinema yazarlığını Yön, Sinema 65, Ulusal Sinema, Yedinci Sanat, Yeni Sinema, Ses, Hayat, Bravo, Video-Sinema, Beyaz Perde, TV'de Yedi Gün gibi gazete ve dergilerde sürdürdü.

İlk iki kitabını 1965'te Agah Özgüç'le birlikte yazdı. Bu kitapların adları "1965 Sinema Yıllığı" ve "Türk Sinemasında Kadın ve Seks"ti.

60 yılı aşkın bir süredir sinema, fantastik edebiyat, bilimkurgu, korku edebiyatı ve okkültizm üzerine yazıyor. 1997-1999 yılları arasında, sadece dört sayısı çıkan Nostromo bilimkurgu dergisinin editörlüğünü yaptı.

2006 yılında "Beyoğlu'nda Bir Levanten: Giovanni Scognamillo" adında belgeseli de yapıldı. Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde "Türk Sineması" dersleri verdi.

8. Uluslararası Ankara Film Festivali Yaşam Boyu Katkı Ödülü ve 19. İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülü sahibi.

16 Aralık’ta Setem Akademi’de yapıkacak etkinlik 17:00’de başlayacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Ordu’da 517 mahalle yolu ulaşıma kapandı

SONRAKİ HABER

Üst geçide çarpan kamyon sıkıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...