14 Aralık 2016 14:41

CHP’den Cumhurbaşkanı’na seferberlik yanıtı 

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Erdoğan’ın seferberlik ilanı ile ilgili ‘Sayın Cumhurbaşkanı liderler zirvesinin üstüne çökmüştür' dedi.

Paylaş

Altay, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seferberlik ilan ettiğini belirterek şunları söyledi: “Seferberlik şudur; kanundan tanımını okumak istiyorum. Seferberlik devletin tüm güç ve kaynaklarının başta askeri güç olmak üzere savaşın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanması, toplanması, tertiplenmesi ve kullanılmasına ilişkin bütün faaliyetlerin uygulandığı hak ve hürriyetlerin kanunlarla kısmen veya tamamen sınırlandığı haldir yani savaşa hazır halidir.

Sayın Cumhurbaşkanı Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir savaş halinde olduğunu bugün iddia etmiştir. Biz böyle düşünmüyoruz. Devletler devletle savaşırlar. Devlet terör örgütleriyle savaşmaz, terör örgütlerine savaş ilan etmez.

Böyle bir seferberlik ilanı PKK terör örgütüne yönelik seferberlik ilanı uluslararası kamuoyunda da aslında PKK’ya meşruiyet kazandırmasına yardım eder. Kazanır demiyorum. PKK her zaman hain, alçak, hunhar bir terör örgütüdür ama siz koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak biz bununla savaşıyoruz derseniz bununla savaşmak için seferberlik ilan ediyoruz Anayasanın 104. Maddesine göre derseniz bu başka bir şeydir.  Bu durumda Türkiye Cumhuriyeti Devletini adi bir terör örgütüne muhatap etmiş olursunuz. Yanlışlık buradadır.

Orta yerde bir anayasa var. Bu anayasaya göre TBMM’ye karşı sorumlu olan Başbakan’dır. Bu konularda yapılacak iş ve işlemleri Meclis ile yüce milletimizle paylaşacak olan Meclis’e hesap verecek olan da Başbakan’dır. Sayın Cumhurbaşkanı öyle anlaşılıyor ki bugün yapılan ve kamuoyunun kısmen de olsa bir nefes almasına, rahatlamasına imkan veren liderler zirvesinin üstüne çökmüştür bu açıklamasıyla. Sayın Cumhurbaşkanı liderler zirvesini de istismar etmeyin. Bırakın herkes işini yapsın.

Bugün yapılan ve bizce ülke menfaatleri açısından olumlu geçtiğini düşündüğünüz liderler zirvesi üzerine böyle bir açıklama ile çökmek Sayın Cumhurbaşkanına bir şey kazandırmaz.

Seferberlik ilanı Cumhurbaşkanının muhtarlarla sohbet ederken saygıdeğer muhtarlarla sohbet ederken yapabileceği bir açıklama değildir.” (ANKA)
 

 {{299627}}

 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'ın 'ilan ettiği' seferberlik ne demek?

SONRAKİ HABER

Hollanda’dan Ankara’ya ‘istihbaratçı imam’ tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...