14 Aralık 2016 00:42

Barış portreleri perdede

8. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali'nde bugün 10 Ekim katliamında hayatını kaybeden Ali Deniz Uzatmaz'ın belgeseli yer alıyor.

Paylaş

8. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali devam ediyor. Yönetmenliğini Deniz Kar’ın yaptığı “Bin Doğanlardan Biri” belgeseli, 10 Ekim gar patlamasında hayatını kaybeden Ali Deniz Uzatmaz ve tüm barış güvercinlerini anarak, Ali Deniz’i birinci ağızlardan dinletip hayatı ve insanlara bıraktığı izler hakkında bilgi veriyor. Ali Deniz’in belgeseli olmakla birlikte Ankara Katliamı’nın hesabını sormak gibi bir dert de barındırıyor. 

Ali Deniz’in belgeseli bugün 15:00’de Aynalı Geçit’te izlenebilir. 

8. Hangi İnsan Hakları? Film Festivalinde gösterilen barış portrelerinden biri de “Turan Hoca” belgeseli. Yönetmenliğini Mürşit Barto’nun yaptığı film, Rize’nin Pazar ilçesinde idealist bir öğretmen olarak tanınan Osman Turan Bozacı’yı anlatıyor. Turan Hoca, 12 Eylül askeri darbesi ile 5 yaşındaki oğlundan, eşinden ve çok sevdiği öğrencilerinden koparılarak arkadaşları ile birlikte hapse atılır. Salıverildikten sonra da Pazar halkı ile iletişimini hiçbir zaman koparmamış, kendi görüşünden olsun olmasın, öğretmek ve insanları bilinçlendirmek için hayatı boyunca her fırsatı değerlendirmiştir. Bu nedenle şehirdeki herkes onu Turan Hoca olarak çağırmaktadır. 10 Ekim 2015 tarihinde barış mitinginde yaşanan katliamla, sevenlerinden koparılan Turan Hoca, yaşamı boyunca içinde bulunduğu tüm zorluklara rağmen umudu ve mücadeleyi asla bırakmayarak mücadelenin ta kendisi olmuştur.
Osman Turan Bozacı’nın hikayesi bugün 15:00’te Aynalı Geçit’te gösterilecek.

ÇEVRE MÜCADELESİ FİLMLERİ FESTİVALDE

Festivalin bugünkü programında dünyadan ve Türkiye’den çevre mücadelesini konu edinen filmler de yer alıyor. Meksikalı Çevre Aktivisti Berta Cáceres’ın öldürülmesini konu eden belgesel “Berto Yaşıyor”  (Berta Vive), Kamboçya’da, Prey Lang Ormanı protestolarını aktaran “Ben Chut Wutty” (I am Chut Wutty) yer alıyor. Türkiye’nin en önemli çevre ve kent mücadelelerinden biri olan Gezi direnişi de bu seçkide gösterimde. 

BERTO YAŞIYOR

Mart 2016’da gerçekleşen Berta Cáceres suikastı tüm dünyayı derinden sarstı. Meksikalı Çevre Aktivisti Gustavo Castro cinayete tanıklık etti ve o geceki kabustan sağ kurtuldu; ancak kısa bir zaman sonra Honduras’ta öldürüldü. Gualcarque Nehri’nde baraj yapımına karşı yapılan savunma da bu hikayenin başlangıcını oluşturuyor. Yönetmen Katia Lara’nın belgeselinde Berta’nın arkadaşı ve yoldaşı, Garífuna halkının lideri Miram Miranda’ya eşlik ediyoruz. İki kadın da uluslararası çıkarlar için satılan ve pek çok farklı şekilde ölüm hükmünün verildiği bir ülkedeki dekolonizasyon mücadelesini paylaşıyor. 

Film bugün 17.00’de Aynalı Geçit’te gösterilecek. 

BEN CHUT WUTTY

Ormanların yok edilmesiyle insanların hayatlarının mahvolduğu Kamboçya’da, Prey Lang Ormanı protestolarını düzenleyen ağın başındaki etkileyici Çevre Aktivisti Chut Wutty, “Önceleri beni hedef alacaklarını düşünmüyordum,” der. Ancak ordu geldiğinde Wutty kendini yerde ve namlulunun ucunda bulur ama ağın desteği ile hemen kurtulur. Wutty ne kadar sarsılsa da yıkımı durdurmak için direnmeye devam eder. Bundan beş ay sonra Wutty, dağların içinde yer alan tomruk alanında vurularak öldürülür. Sonrasında, orada yaşayanlar bu cinayetin ardında kim var ve onsuz nasıl devam ederiz sorularıyla baş başa kalırlar.

Yönetmen Fran Lambrick ile Vanessa de Smet’in filmi bugün 17.00’de Aynalı Geçit’te izlenebilir. 

GEZİ RUHU

Belgesel; 2013 haziranında Gezi Parkı kıvılcımıyla tüm Türkiye’yi saran toplumsal hareketliliğin, siyasal olarak birbirinden farklı unsurlarını bir araya getiren “Gezi’nin Ruhu” kavramını ele alıyor. Hadisenin en sıcak anlarında barikat başındakilere, park sakinlerine ve sonrasında forum sürecine katılanlara “Sende ne değişti?” sorusunu yönelterek “Gezi’nin Ruhu”nu anlamaya ve anlatmaya çalışıyor.

Yönetmen Özgür Çataltepe’nin belgeseli bugün 19.00’da Aynalı Geçit’te. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sivas'ta eğitime kar engeli

SONRAKİ HABER

Putin'in arkadaşı, Türkiye'nin ortağı, dindar bir kapitalist

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...