12 Aralık 2016 13:31

Çin: Trump'ın açıklamaları endişe verici

Donald Trump’ın Tayvan Devlet Başkanı ile telefonla görüşmesi yapması ve ABD’nin tek Çin politikasını sorgulamasına Çin‘den sert tepki geldi.

Paylaş

Donald Trump başkanlık seçiminin hemen ardından, diplomatik bir geleneği yıkarak Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen ile telefonda görüşmesinin yankıları sürüyor.

DW Türkçe'nin haberine göre, Çin, Donald Trump'ın yaptığı, "Tayvan'ın Çin'in bir parçası olduğunu ABD mutlaka kabul etmek zorunda değil” şeklindeki açıklamasının endişe verici olduğunu duyurdu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, "Tek Çin” politikalarının Çin-ABD ilişkilerini belirlediğine işaret ederek, Amerikan yönetiminin Çin'in Tayvan konusundaki hassasiyetini anlaması gerektiğini söyledi.

Çin devlet medyasında yayınlanan yorumlarda da Trump’ın bu girişimlerine sert tepki geldi. Yorumlarda Çin Halk Cumhuriyeti’nin  "Tek Çin politikasının"“ tartışılamayacağı Trump‘a hatırlatıldı. Global Times adlı Çin gazetesi yorumunda, "Trump diplomasi konusunda çocuk gibi davranıyor. Eğer Tayvan konusunda ABD’nin politikalarını değiştirmek istiyorsa bunun karşılığında tam bir fırtına koparacağını bilmesi gerekir"” ifadelerini kullandı. Aynı gazete, eğer Trump Tayvan’ın bağımsızlık çabalarını açıktan destekleyecek ve adaya silah sevkiyatlarını genişletecek olursa Çin de “ABD’ye hasım pozisyonda olan güçlere yönelir” uyarısında da bulundu.

TRUMP: ABD TEK ÇİN POLİTAKASINDAN VAZGEÇEBİLİR

Trump, pazar günü Fox New haber kanalına yaptığı açıklamada, Pekin’in ticaret, para ve dış politikalarında tavize yanaşmaması durumunda ABD’nin tek Çin politikasından vazgeçebileceğini belirtmişti. Trump, “Çin ile birçok konuda, örneğin ticaret konusunda anlaşmaya varamadığımız sürece ABD’nin tek Çin politikalarına neden bağlı kalması gerektiğini anlayamıyorum” açıklamasını  yaptı.

Trump söz konusu söyleşide Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı adalar etrafında “kale” oluşturmaya çalıştığını ve Kuzey Kore’nin nükleer silahlanmasının durdurulmasına yardımcı olmadığını söyledi. Çin'in para politikalarını da eleştiren Donald Trump, "kendisinin kiminle telefon görüşmesi yapacağına Pekin'in karar veremeyeceğini” söyledi. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Rusya: Suriye ordusu Palmira dışında mevzilendi

SONRAKİ HABER

İsrail’de ezan yasağına polisten itiraz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...