12 Aralık 2016 00:29

İhraçlarda gerekçe sunulmuyor, savunma hakkı yok sayılıyor

KHK ile ihraç edilen Türkiye Kömür İşletmeleri'nde çalışan Fikret Çevik, neden işten atıldığına dair herhangi bir açıklama yapılmadığını söylüyor.

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

OHAL’den sonra çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK), onbinlerce kamu emekçisi, gerekçe bile gösterilmeden açığa alındı veya ihraç edildi. Neden ihraç edildiğini bilmeyen kamu emekçilerinden birisi de Fikret Çevik.

Çevik, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Ege Linyit İşletmesi’nin Soma Müessese Müdürlüğü’nde memur olarak çalışırken 29 Temmuz’da açığa alınmış. Açıkta beklediği bir ay boyunca kurumu tarafından kendisi hakkında herhangi bir soruşturma açılmadığını veya bilgi de verilmediğini belirten Çevik, 1 Eylül’de çıkarılan 672 sayılı KHK ile de 50 bin çalışanla birlikte ihraç edilmiş. 2,5 yaşında bir kız çocuğu olan Çevik, şu an eşi ve çocuğu ile birlikte eşinin Urfa’daki ailesinin yanında kalıyor.  Çevik, Ufuk Enerji Sen isimli sendikaya üye olduğu için açığa alınıp ihraç edildiğini düşünüyor. Söylediğine göre hatır için üye olduğu sendikadan 15 Temmuz darbe girişiminden 5-6 ay önce istifa etmiş. 

HİÇBİR MAHKEME ‘İHRAÇLAR HUKUKİ’ DEMEDİ

Gazetemize gönderdiği mail ile yaşadıklarını anlatan Çevik, neden işten atıldığına dair bir açıklama yapılmadığını söyleyerek, “FETÖ vb. hiçbir illegal örgütle işim olamaz, sendikaya hatır için üye oldum ama istifa etmiş olmama rağmen memuriyetten ihraç edildim. Amirlerim dışında kimseden emir almadım. Hep devletimizin çıkarlarını gözeterek çalıştım. Destek göremiyoruz pek fazla, lütfen sesimizi duyun” dedi. Daha sonra telefonla ulaşıp görüştüğümüz Çevik, Soma’daki evinin kirasını halen ödeyemediğini, iş bulmakta ise büyük sıkıntı çektiklerini anlattı. Dört yıldır memur olan Çevik, 2 yıl da TTK’nin Çanakkale Çan’daki işletmesinde çalışmış. Kendileri ile ilgili, “Terör örgütleriyle ilişki” şeklinde ucu açık bir suçlama olduğunu ifade eden Çevik, Anayasanın 40. maddesine göre, “devlet işlemlerinde, ilgili kişilerin hangi kanun yolları ve mercilere başvuracağını ve sürelerini belirtmek zorundadır” hükmü olmasına rağmen hangi mahkemeye başvurmaları gerektiğinin belli olmadığını söyledi. Hukukçular da bu konuda farklı görüşler belirtince herkes farklı farklı mahkemelere başvurmuş. Çevik, “Aslında sonuç olarak hiçbir mahkeme, ‘Bu yapılan ihraçlar hukukidir’ kararı alamıyor, çünkü hukuki değil ama hukuki olmadığını da söyleyemiyorlar, çünkü korkuyorlar. Olansa bizlere oluyor” dedi.  

ÖNCEKİ HABER

Küçükarmutlu halkı: Bize, başka yere taşının demesinler

SONRAKİ HABER

‘Sosyal Haklar Sempozyumları’nı kapattırmayacağız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa