11 Aralık 2016 00:25

‘Darbe ve diktaya karşı Erdal olunmalı’

Evrensel'e konuşan Emek Gençliği'nden Deniz Ortakçı, 'İşçi ve öğrenci gençlik olarak darbe ve diktaya karşı Erdal olunmalı' dedi.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

12 Eylül faşist cuntası 36 yıl önce genç komünist Erdal Eren’i yaşını büyüterek idam etmişti. Erdal Eren, 13 Aralık günü idamının yıl dönümünde Ankara’da mezarı başında anılacak. Emek Gençliğinden Deniz Ortakçı, “Sivil veya askeri her türlü darbeye, bugün başkanlık ve yeni anayasa tartışmalarıyla oluşturulmaya çalışılan tek adam rejimine karşı da  demokrasi, eşitlik ve özgürlük mücadelesini yükseltmemiz gerekiyor. İşçi ve öğrenci gençlik olarak darbe ve diktaya karşı Erdal olunmalı “ dedi. 

Genç komünist Erdal Eren’in 12 Eylül faşist cuntası tarafından yaşı büyütülerek idam edilişinin ardından 36 yıl geçti. Erdal Eren her yıl olduğu gibi bu yıl da başta Ankara’da mezarı başında olmak üzere, ülkenin dört bir yanında eylem ve etkinliklerle anılacak. Erdal ve mücadelesine ilişkin Evrensel'e değerlendirmede bulunan Emek Gençliğinden Deniz Ortakçı, Erdal Eren’in sınıfsız sömürüsüz toplum idealine kendini adayarak, işçi ve emekçilerin mücadelesinde ölümsüzleşenlerin içinde yer aldığını söyledi.

Bugün 15 Temmuz darbe girişimi ardından başlayan baskı sürecinin de özellikle sonuçları itibariyle 12 Eylül sürecine benzediğini belirten Ortakçı, “Gerçekleşmeyen bir darbe girişimi ile karşı karşıyayız. Fakat sonuçları itibarıyla o günleri aratmıyor. Sermayenin desteğini arkasına alan bir diktatörlük rejimi, 12 Eylül’ü karakterize eden özellikti. Bugün de inşa edilmek istenen rejim aynı şekilde karakterize oluyor” dedi. Muhtemel ekonomik krizin faturasının şimdiden halka kesildiğini belirten Ortakçı, “Dolarların bozdurulmasından bahsediliyor ama işçi ve emekçiler açlık sınırının altında maaş almak zorunda bırakılıyor” dedi. Gençlik için çok daha karanlık bir gelecek inşa ediğine dikkat çeken Ortakçı, idam tartışmalarının da bu sürecin bir parçası ve baskı rejimlerinin vazgeçilmezi olduğunu söyledi.

Erdal Eren’in de 17 yaşında jet hızında mahkeme kararıyla oldubittiye getirilerek faşist cunta tarafından katledildiğini kaydeden Ortakçı, üzerinden 36 yıl değil 100 yıl geçse de onu ve mücadelesini unutmayacaklarını dile getirdi.  Erdal Eren’in idam sehpasında “Faşizme ölüm, halka hürriyet” diye attığı sloganın güncelliğini bugün de koruduğunu belirten Ortakçı, “Bugün faşist baskıcı rejimlerin karşısında halkın, gençliğin, işçi ve emekçilerin özgürlüğü için mücadele etmeliyiz. O zaman Erdal yoldaşı anmanın bir anlamı olacaktır. Sivil veya askeri her türlü darbeye, bugün başkanlık ve yeni anayasa tartışmalarıyla oluşturulmaya çalışılan tek adam rejimine karşı da  demokrasi, eşitlik ve özgürlük mücadelesini yükseltmemiz gerekiyor. Liselerde, üniversitelerde ve sanayi havzalarında işçi ve öğrenci gençlik olarak darbe ve diktaya karşı Erdal olunmalı” diye konuştu. Ortakçı, 13 Aralık’ta yapılacak anmaya katılım çağrısında bulundu. 

Erdal Eren için 13 Aralık Salı günü saat: 12.00'de Karşıyaka Mezarlığı 2 No'lu kapıda bir araya gelinecek ve buradan Erdal'ın mezarına yürüyüş gerçekleştirilecek.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'daki bombalı saldırıyla ilgili yayın yasağı

SONRAKİ HABER

Özge’yi öldüren şoföre 15 yıl hapis istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...