09 Aralık 2016 13:50

Kılıçdaroğlu'dan 'cumhurbaşkanlığı sistemi' tepkisi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Yapılan sistem değişikliği değil, rejim değişikliğidir.

Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP ile MHP'nin üzerinde mutabık kaldığı, cumhurbaşkanlığı sistemini de içeren anayasa değişikliği teklifine ilişkin açıklama yaptı.

NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan CHP Genel Başkanı “Bu ülkenin 140 yıllık parlamenter sistem geleneği var. Burada aksayan yönler var ve düzeltilebilir. Biz bunlardan tamamen vazgeçeceğiz. Bir kişi için oturacağız, tüm rejimi değiştireceğiz. Bu doğru değil. Anayasalar tüm demokrasilerde toplumsal uzlaşma belgeleridir. Anayasalar, bir partinin mutfağında hazırlanmaz. Bir partinin mutfağında anayasa hazırlanırsa toplumsal uzlaşı belgesi olma niteliğini kaybeder” dedi.

‘BU ORTAMDA ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ Mİ OLUR?’

AKP'nin, MHP ile de mutabık kaldığı anayasa değişikliğine ilişkin teklifi hakkında görüşleri sorulan Kılıçdaroğlu, “Dayatma kültürüyle anayasa yapılmaz. Oturdu 2 parti anlaştılar, şimdi anayasayı yapacağız, millete anlatacağız. Dünyanın hangi ülkesinde OHAL olan bir ülkede anayasa değişiyor? İnsanlar düşüncelerini açıklamaktan korkuyor. Üniversiteleri suskun olan bir ülkede sağlıklı anayasa hazırlanamaz. Hangi hukuk fakültesi dekanı korkudan konuşabilir? Hangi akademisyen konuşabiliyor? Hiç kimse konuşamıyor. Türkiye'de medya özgürlüğü yoktur. Özgürce düşüncelerini ifade etmek isteyenler zaten kendilerini şu veya bu şekilde ya mali baskı altında veya hapishanede buluyorlar. Bu ortamda anayasa değişikliği mi olur?” açıklamasında bulundu.

‘KENDİ PARTİSİNİN CUMHURUNUN BAŞKANI OLACAK’

AKP'nin belirlediği anayasa uzlaşma komisyonunun çalışmalarını hatırlatan CHP lideri Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "60 madde üzerinde şöyle veya böyle bir uzlaşmada sağlandı. Bu 60 maddeyi gelin görüşelim, yasalaştıralım dedik; ama olmadı. Türkiye, anayasa değişikliğiyle bir rejim değiştiriliyor, daha baskıcı bir yönetim gündeme geliyor ve devletin sigortası ortadan kalkıyor. Cumhurbaşkanlığı, devletin sigortasıdır. Eğer bir evde sigorta atarsa olmaz, karanlıkta kalırız. Devletin kurumları uyum içinde çalışmıyorsa, iktidar ve muhalefet temel bir konuda anlaşamıyorsa hakemlik yapacak bir kişiye ihtiyaç vardır. Bizim demokratik sistemimizde bu pozisyon cumhurbaşkanına biçilmiştir. Şimdi cumhurbaşkanı siyasi taraf olacak. Nerede cumhurun başkanı olacak? Belli bir siyasi partinin üyesi, nereden cumhurun başkanı olacak? Kendi partisinin cumhurunun başkanı olacak o zaman. Vatandaşı kandırıyorlar. Halkı kandırmasınlar” (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Zarok TV yeniden yayında

SONRAKİ HABER

Üzerine dolap devrilen 2'nci sınıf öğrencisi ağır yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...