09 Aralık 2016 00:45

‘Vefa’lı memleket gazozcusu

Vefa Gazozcusu, çok yeni olmasına rağmen şimdiden ‘tarihi’ olmaya aday. 

Paylaş

Vedat AYDEMİR
İstanbul

Vefa deyince akıllara ya "Vefa İstanbul’da bir semt adıdır" cümlesiyle Hüsamettin Özkan ya da boza gelir. Şimdilerde bu hafızaya yer edeceğini iddia eden tarihi bozacının komşusu gazozcu var. Vefa Gazozcusu. Çok yeni olmasına rağmen bu gazozcu bir ilki yapıyor ve şimdiden ‘tarihi’ olmaya aday. 

‘BANA BİR ÇAY, ÇOCUĞA DA GAZOZ’

Kola markalarının henüz yaygınlaşmadığı, var olan markaların her şehre, her köye giremediği yıllarda şehirler kendi gazozlarını üretirdi. Yazlık sinemalarda, okul çıkışlarında seyyar arabalarda ve sokak sohbetlerinde vazgeçilmez içecek olan gazoz, en çokta çocukların katıldığı yetişkin ortamlarında “bana bir çay, çocuğa da gazoz” cümlesiyle hafızalarda yer etti. Küçük şehir imalathanelerinde, üretildiği memleketin kendi suyundan, şekerinden ve emeğinden üretilen, aileler tarafından sır gibi saklanan formüllerle şekillenen gazozların yerini tek tip gazlı içecekler alsa da şehir gazozları unutulmadı. İlginin azaldığı gazozlar, üretime devam etti. İşte Vefa Gazozcusu şehirlerde üretilen bu gazozları üretildikleri yerlerden satın alıyor ve hepsini tek bir yerden satışa sunuyor. 

50 FARKLI ŞEHİRDEN 90 ÇEŞİT GAZOZ

Vefa Bozacısı ile karşılıklı duran dükkan camlarındaki rengarenk gazozlarla kendini hemen belli ediyor. Camekanına dizili gazozları birbirine işaret edip, bir türlü hangisini içeceklerine karar veremeyen insanların yanından geçip giriyorum mekana. Boza ve kavrulmuş leblebi kokuları arasında duran yerden içeri girerken plaktan şarkılar çalıyor. “Yaşatmaya çalıştığı kültürden dolayı bozacının karşısına ancak böyle bir gazozcu yaraşırdı” demekten alamıyor insan kendini. Dükkanı iki ortak işletiyor. Fikrin sahibi Mahmut Saklı dükkanda olmadığı için biz diğer Ortak Anıl Karacaer ile görüşüyoruz. 

Adana Zaman gazozundan, Denizli Zafer gazozuna, Şanlıurfa’dan, 1913 senesinde üretilmeye başlayan Laçin gazozuna, Niğde gazozundan, Giresun gazozuna kadar hemen her şehirden gazoz getirdiklerini ve daha nicesini getireceklerini söyleyen Karacaer, “Çok zor bir iş ama severek yaptığımız için alıştık” yanıtını veriyor. Çoğu insanın bu gazozların hâlâ üretildiğinden bile haberi yok. En çok tercih edilen gazozu ise o gün dükkana gelen müşterilerin memleketleri belirliyor; çünkü herkes kendi şehrinin gazozuna yöneliyor. Birden fazla şehirden geldikleri için gazozların şehirleri yerine artık bölgeleri konuşuluyor. Karadeniz bölgesinden veya Akdeniz bölgesinden neler var diye soruyor insanlar. En beğenilen tatlar ise damla sakızlı, Hindistan cevizli ve çikolatalı. Tercih edilenlere bakınca farklı lezzetlerin merak edildiği sonucu çıkıyor. İçenlerin yüzünde gülümsemeye sebep olan gazozların, memleket hasreti için bir teselli olduğu oldukça açık. Müşterilerin genel yorumu ise “Çocukken içerdik, içerken eski günler geliyor aklımıza” şeklinde.

PATLAMIŞ MISIR İKRAM EDİLİYOR

Vefa Gazozcusu öğlen 12’den gece 12’ye kadar açık. İçeceğiniz metal kapaklı gazozlar 3, çevir aç kapaklı olan gazozlara ise 4 lira. Depozitolu olmayan şişeleri alıp gidebilirsiniz. Oturmak isterseniz işletmenin ikramı olan patlamış mısır gazozun yanında geliyor.
 

ÖNCEKİ HABER

Hamile kadına saldıran kişi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Minikler, kuşlar için ’yuva’ kuracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...