08 Aralık 2016 15:49

Yıldırım Moskova temaslarını anlattı

Başbakan Binali Yıldırım, Moskova'da gerçekleştirdiği temaslarla ilgili detayları gazeticilere aktardı.

Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım, Moskova temasları kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Dimitri Medvedev ile görüşmeleri gazetecilere değerlendirdi.

Yıldırım, iki ülkenin parlamentolarında oluşturulan dostluk grubunun uçak krizi sonrası kesildiğini hatırlatarak, Duma’da da aynı dostluk grubunun oluşturulması için gayret gösterileceğini söyledi.

Yıldırım, Suriye konusunda Rusya’nın rejim üzerinde daha fazla inisiyatifini hissettirmesini beklediklerini söyledi. Rojava’daki Kürt oluşumuna karşı olduklarını bir kez daha yineleyen Yıldırım şunları kaydetti: “Bizim oradaki duruşumuz, Türkiye’nin güvenliğini sağlamaya dönük. DEAŞ’a karşı, YPG’ye, PKK uzantılarına karşı Türkiye’nin güvenliğini sağlamak, PYD’nin koridor oluşturmasına mani olmak. Güney’de ineceğimiz nokta Bab’la sınırlı. Onun ötesinde bir planımız olmadığını bilmek istiyorlar. Bizim böyle bir planımız yok. Onlar da bu şartlar altında, rejimin bu konuya müdahil olmaması yönünde gayret gösterecekler. Biz bunu çok net ifade ettik. Onlar da itiraz etmediler. YPG/PYD, PKK’dan farklıdır diye bir yorum getirmediler.”

Yıldırım, Türkiye’nin Şangay İşbirliği Teşkilatı yakınlaşması ile Türkiye’nin makas değiştirmediğini öne sürerek, Sangay’ın AB’yi korkutmak için kullanılmadığını söyledi.

Yıldırım, AB’den samimiyet istediklerini kaydetti. Yıldırım Rusya’dan normalleşme sürecinin uygulamadaki hızının artmasını istediklerini belirtti.Rusya’nın yerli para ile ticaret yapılmasına ilgi duyduğunu kaydeden Yıldırım, vizelerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Yıldırım, Rusya ile ilişkilerde turizmde gelişmenin hızlı olacağını belirtti. Yıldırım, Rusya ile doğal gaz indirimi konusunun da görüşüldüğünü dile getirerek, “Birlikte çalışıp dostane şekilde çözelim kararına vardık” dedi. Başbakan Yıldırım, tarım ürünleri konusundaki kısıtlamanın da gündeme geldiğini kaydetti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Amasya merkezli FETÖ operasyonunda 11 gözaltı

SONRAKİ HABER

Galatasaray HDI Sigorta son 16'ya kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...