08 Aralık 2016 12:45

EKK kararları: Patrona teşvik, işçiye güvencesizlik

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sona erdi. Başbakan Binali Yıldırım, kararları açıkladı.

Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında, 2 Aralık Cuma günü yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısının sonuçları açıklandı. Programdan sermayeye bolca kaynak aktarımı çıktı. Patronlara faizsiz ve uzun vadeli kredi imkanını veren, primlerini erteleyen programdan işsizlere ise geçici ve güvencesiz iş çıktı. Yıldırım konuşurken gün boyu düşen dolar ve avronun yükselmesi dikkat çekti.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyeleriyle birlikte basının karşısına geçen Yıldırım’ın açıkladığı pakette şunlar var:
* Firmaların piyasada nakit ihtiyaçlarını karşılamak için kredi garanti fonunun kefaleti ile 250 milyar liraya kadar kredi hacmi oluşturma.
* Piyasada kobİ’ler büyük işletmeler, ihracatla uğraşanlara nakit sıkışıklığını giderecek yeni kaynak oluşturma.
* İhracat kredilerinde garanti teminatı yüzde 100, KOBİ’lerde yüzde 90, ticarilerde yüzde 85 olacak.
* 2017’de yapılan imalata yönelik yatırım harcamaları için yatırım katkı oranını yüzde 15 artırmak. Kurumlar vergisi indirimini tam olarak uygulamak.
* Özel sektör işverenlerinde asgari ücret desteğinden yararlananların bu destekten yararlanmalarında esas prim gün sayısına karşı gelecek şekilde 2017 ocak şubat mart primleri 2017 ekim kasım aralık ayına ötelenecek.
* İşbaşı eğitim programı, mesleki eğitim kursları, girişimcilik eğitim kurlarını daha da güçlendirilecek. 2017’de eğitim programları 500 bin özel sektörde iş gücü programlarından yararlandırılacak.
* Mevcut istihdamın üzerine artı istihdam koyacak işverenlere asgari ücretin yarısı kadar ödemeyi İŞKUR ya da ilgili bakanlık üstlenecek.
* BDDK bankaların, bankacılık sektörünün reel sektöre kredilerini yeniden yapılandırılması için yetki ve imkan veren karşılıklar kararnamesini kabul etti ve yayımladı.
* Bir önceki yıla yaptığı ihracat ilave ihracat yapan ayrıca desteklenecek. EximBank’ın sermayesi artırılacak. Böylelikle ihracat destekleri artacak.
* EximBank tarafından kullandırılan kredilerde risk ağırlığını sıfırlamaya yönelik çalışma yapılacak.
* Bilim Sanayi Bakanlığımız, KOBİ’lere yönelik mevcut bilançolar için ilk 12 ay geri ödemesiz 50 bin TL kredi sağlayacak.
* Kamu bankalarının özel sektöre desteği artırılacak.
* Mümkün olduğunca dövizle sözleşme yapılmayacak.
* Kamuda tasarruf yapılacak.

‘SONUÇ VERMEYECEK’

Akademisyen Özgür Müftüoğlu, Yıldırım’ın açıkladığı programın yıllardır uygulanan ve bugün krize neden olan program olduğuna dikkat çekti. AKP’nin yıllardır sermayeye kaynak aktardığını, teşvikler verdiğini, bunun yükünü de halka yüklediğini hatırlatan Müftüoğlu, açıklanan programın  sonuç vermeyeceğini halktan toplanan vergilerin sermayeye aktarılacağını dile getirdi.
“2002’de Derviş yasalarıyla getirilen programı AKP uygulayarak bugünkü krize gelindi” diyen Müftüoğlu, açıklanan programın krizi daha da derinleştireceği uyarısında bulundu. AKP’nin yıllardır aynı şeyi yaptığını halktan aldığı vergilerle, işsizlik fonu gibi birikimlerle sermayeye kaynak aktardığına dikkat çeken Müftüoğlu, bu programda da işsizlere sadece geçici iş çıktığını ifade etti.
Açıklanan programın yatırımcı çekmeyi, var olan yatırımcıların da ülkeden çıkmamasını amaçladığını söyleyen Müftüoğlu, “Bugünkü yapılan açıklama piyasaya güven vermeyi amaçlıyor ama Başbakan konuşurken doların yükselmesi bunun olmayacağını gösteriyor.  Kamyon aşağı gidiyor, firene basmak yerine gaza basıyorlar”diye konuştu.  

GÜVENCESİZLİK YAYGINLAŞACAK

İŞKUR vasıtasıyla eğitim adı altında özelde çalışan işçilerin geçici istihdamının yeni programda özelde de yapılacağını söyleyen Müftüoğlu, bu işçilerin sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanacağını söyledi. Bunun istihdamın artırılması değil güvencesiz çalışmanın daha da yaygınlaştırılması anlamına geldiğini söyleyen Müftüoğlu, bunu fırsata çeviren patronların kadrolu işçilerini işten atıp geçici ve daha düşük ücretle işçi çalıştıracağını bu işçilerin primlerini de devletin ödeyeceğini belirtti.

ÜCRETLER BASKILANACAK

Yıldırım’ın açıkladığı kamuda tasarruf kararının ücretlerin baskılanması, daha az emekçiyle daha çok iş yapmak anlamına geldiğine dikkat çeken Müftüoğlu, “Kendileri tasarruf yapacaklarsa neden yeni uçak alıyorlar? Bu tasarruf sosyal yardımların azalması, eğitimden sağlıktan kısıtlamaya gidilmesi anlamına geliyor” dedi.

Paketten halkın yararına bir şey çıkmadığını söyleyen Müftüoğlu, “Bir tarafta sermaye diğer tarafta halk var. İkisinin yararına aynı anda bir şey yapamazsınız. Hükümet sermayenin yararına bir şey yapmayı tercih etti. Halktan topladığı paraları sermayeye vermeyi tercih etti” diye konuştu.

Açıklanan programın demokratik bir ülkede uygulanmasının mümkün olmadığına dikkat çeken Müftüoğlu, “Sendikalar üzerinde, demokratik kurumlar üzerinde baskı uygulayarak, OHAL ile birlikte bunu yapabiliyorlar. Örgütlenme hakkını engelleyerek, grev yasaklarını genişleterek bu kararları uygulayabilirler” diye konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Anadolu Üniversitesi rektörlüğü İHH’ya kucak açtı

SONRAKİ HABER

Malatya’da Barış Güvercinleri Anıtı açılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...