08 Aralık 2016 12:23

Pera Film, Efsanevi Yönetmen Andrey Tarkovski’yi anıyor

Pera Film, sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden Andrey Tarkovski’yi, ölümünün 30. yıl dönümünde “Mühürlenmiş Zaman” programı ile anıyor

Paylaş

Pera Film, 16 – 31 Aralık 2016 tarihleri arasında Rus yönetmen Andrey Tarkovski’nin (1922-1986) derin, şiirsel ve son derece kişisel filmlerinden oluşan bir seçkiyi sunuyor. Adını, Tarkovski'nin hayata ve sinemaya dair görüşlerini hem edebi bir haz hem de felsefi bir derinlik katarak anlattığı Mühürlenmiş Zaman adlı kitap başlığından alan bu yeni Pera Film programı, yönetmenin 8 filmine yer veriyor.

Program kapsamında Andrey Tarkovski’nin gösterilen filmleri arasında İvan’ın Çocukluğu, Andrey Rublev, Solaris, Ayna, İz Sürücü, Kurban ve Nostalji yer alıyor. Ayrıca Fransız yönetmen Chris Marker’ın, 1986’da ölen arkadaşı ve meslektaşı Tarkovski için saygı duruşu niteliğinde hazırladığı Andrey Arseneviç’in Yaşamında Bir Gün adlı belgeseli de programa eşlik ediyor.

TARKOVSKİ’NİN FİLMLERİNDE OTOBİYOGRAFİK İZLER

İkinci Dünya Savaşı sırasında partizanlarla birlikte casusluk yapan bir çocuğun hikayesini anlatan İvan’ın Çocukluğu, 1962 Venedik Film Festivali’nde büyük ödül kazanan ilk uzun metrajlı filmi oldu. 15. yüzyılda yaşayan bir ikona ressamının yaşamını anlatan, epik ve alegorik bir film olan 1966 yapımlı Andrey Rublev, çağdaş Sovyet sanatçısının çilesine göndermeler yaptığı için yıllarca raftan inemedi ancak 1969’da Batı’da gösterime girdi ve büyük beğeni topladı. Tarkovski bundan sonraki üretiminde genelde başka dünyaları beyazperdeye taşıdı. Solaris’te (1972) bir uzay gezgininin fantezileri gerçeğe dönüşür; İz Sürücü (1979) gizemli ve yasak bir çorak “bölge”de geçer; Ingmar Bergman’ın ekibinden oyuncu Erland Josephson ve görüntü yönetmeni Sven Nykvist gibi önemli kişilerle İsveç’te yönettiği Kurban (1986) filmi ise nükleer kıyametten birkaç saat öncesini konu edinir.

Tarkovski’nin filmleri pek fazla otobiyografik nitelikler taşır. Ayna (1976) filminde annesi, filmdeki sanatçının annesini oynar, babası ünlü şair Arseniy Tarkovski’yse kendi şiirlerini seslendirir. Tarkovski 1980’lerin başında SSCB’nin dışında çalışmaya başlar ve 1983’te İtalya’da Nostalji filmini çeker. 

“Sanat nedir? (…) İlan-ı aşk etmek gibidir: birbirimize ne kadar bağımlı olduğumuza dair bir bilinç. Bir itiraf. Bilinç dışı olsa da yaşamın gerçek anlamını yansıtan bir edim –aşk ve fedakarlık” diyen Tarkovski, 54 yaşında Paris’te akciğer kanserinden öldü. (KÜLTÜR  SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Eski Bakan Lafazanis’ten dayanışma ziyaretleri

SONRAKİ HABER

Gözaltındaki avukatlar için faks çekme eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...