06 Aralık 2016 15:06

2 nöbetçi yayın yönetmenine daha dava açıldı

Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla nöbetçi yayın yönetmenliği yapan Hüseyin Tahmaz ve Hayri Şanlı’ya da dava açıldı.

Paylaş

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla nöbetçi yayın yönetmenliği yapan gazeteci ve hak savunucularına açılan davalara yenileri ekleniyor.Gazete için başlatılan kampanyada birer gün Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yapan Hüseyin Tahmaz ve Hasan Hayri Şanlı’ya “terör örgütü propagandası” iddiasıyla dava açıldı.

DAYANIŞMAYA DAVA YAĞMURU

Çatışmaların yoğunlaştığı 2015 Temmuzu’ndan itibaren Özgür Gündem gazetesi de
sayısız soruşturma, dava ve sansürle karşı karşıya kaldı. Bu baskılara karşı gazeteyle dayanışmak amacıyla 3 Mayıs’ta Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası başlatıldı.
7 Ağustos’ta sona eren kampanyaya 56 isim katılarak destek verdi. Kampanyanın sona ermesiyle birlikte gazeteyle dayanışmak için kampanyaya katılan gazeteci, aydın, sanatçı, siyasetçi ve insan hakları savunucuları adeta dava yağmuru ile karşılaştı. Kampanyaya katılan 56 isimden 50’si hakkında soruşturma açıldı. Açılan soruşturmaların 36’sı davaya dönüştü. Gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya 36 davanın tamamında yargılanıyor.

4’Ü TUTUKLU 9 KİŞİYE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEMİ

36 nöbetçi yayın yönetmeninden Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı 20 Haziran 2016’da tutuklandı, 10 gün sonra serbest bırakıldı. Önderoğlu, Fincancı ve Nesin’in davaları daha sonra birleştirildi. Ragıp Duran ile Ayşe Düzkan’ın davaları da birleştirilirken, Deniz Türkali hakkındaki dava ise düştü. Gazete 8. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla “örgüt propagandası” gerekçesiyle geçici olarak kapatıldı. Kapatılma kararının duyurulmasından kısa bir süre sonra gazetenin İstanbul Beyoğlu’daki binasına baskın düzenlendi ve gazete mühürlendi. Baskın sırasında Özgür Gündem çalışanlarından Genel Yayın Yönetmeni Zana (Bilir) Kaya ve Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya’nın da aralarında olduğu 24 gazeteci gözaltına alındı, Kaya ve Kızılkaya tutuklandı. Gazetenin Yayın Danışma Kurulu Üyesi Yazar Aslı Erdoğan ve Dilci Necmiye Alpay da aynı operasyon kapsamında tutuklandı. Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame ile Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın da bulunduğu 4’ü tutuklu 9 kişi hakkında, “Silahlı terör örgütüne üye olma”, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma”, “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve 6.5 yıldan 17.5 yıla kadar hapis cezası istendi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ'de 'Darbe, Demokrasi ve Gençlik' paneli yapılacak

SONRAKİ HABER

Kaçak kazı yapan askerler gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...