06 Aralık 2016 12:23

Harper Lee ve Mark Twain’e ‘ırkçılık’ yasağı

Bülbülü Öldürmek ve Huckleberry Fin’in Maceraları adlı kitaplar, ABD'de Accomack County’deki okullarda velilerin şikayeti üzerine yasaklandı.

Paylaş

ABD'nin Virginia eyaletinde bulunan Accomack County’deki okullarda Bülbülü Öldürmek ve Huckleberry Fin'in Maceraları velilerin şikayeti üzerine yasaklandı.

Tüm dünyada yıllardır klasik bir eser olarak tanınan, öte yandan da çeşitli sebeplerle yasaklanan iki kitap, Harper Lee’nin 1960 Pulitzer Ödüllü Bülbülü Öldürmek’i ve Mark Twain’in Huckleberry Fin'in Maceraları romanları K24’ün haberine göre bu kez Virginia eyaletindeki okullarda bir ebeveynin şikayeti üzerine kitapların “ırkçı içeriği” nedeniyle müfredattan ve kütüphanelerden çıkarıldı.

Şikayette bulunan ebeveyn, oğlunun ırkçı cümleler okumak zorunda kalmasından rahatsız olduğunu belirterek, “Bu iki kitapta da çok fazla ırkçı yargı ve söylem var. Bunlar yokmuş gibi davranamazsınız” dedi. Şikayetçi anne okul yönetimine yazdığı dilekçede, ABD’nin şu anki politik gündemine de dikkat çekerek bu bölünmeye daha fazla destek vermemesi için kitapların yasaklanması gerektiğini belirtti. Kitaplarla ilgili kesin bir karar verilmiş olmasa da, eserlerin geçici olarak müfredattan ve kütüphanelerden çıkarılmasına karar verildi.

Sansüre Karşı Ulusal Koalisyon (National Coalition Against Censorship) tarafından okul yönetimine gönderilen mektupta ise kitapların ırkçılığa teşvik eden bir yönü olmadığı vurgulanarak, “Kitapların ikisi de ABD’deki ırkçılığın tarihine dair gerçekçi hikayeler sunuyor. Bu hikayelerin gerçek olduğunu bilmek bize bununla mücadele etmemiz gerektiğini gösteriyor. Öğretmenlerin gözetiminde kitapların okunmasını uygun buluyoruz” sözleri yer aldı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Özelleştirme İdaresi: İhalelerimiz TL ile yapılacak

SONRAKİ HABER

HDP'li Zeydan: Barışı savunmaya devam edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...