05 Aralık 2016 22:28

Yunanistan'ın borcu hafifletiliyor 

Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan'ın borcunu sürdürülebilir hale getirmek için borç hafifletmesi önlemlerinin onaylandığını açıkladı.

Paylaş

Euro Grubu Başkanı Dijsselbloem, Brüksel'de düzenlenen ve avro kullanan 19 AB üyesi ülkenin maliye bakanlarını bir araya getiren Euro Grubu toplantısı sonunda açıklamalarda bulundu. 

Toplantıda Yunanistan’ın kurtarma programının ele alındığını belirten Dijsselbloem, “Kurumlarla Yunanistan arasında daha fazla işbirliği yapılmalı. Kredi sağlayan kurumların yetkilileri Yunan yetkililerle beraber çalışmak için Atina’ya gitmeye hazır durumda” diye konuştu. Dijsselbloem, Yunanistan’ın borçlarının sürdürülebilir hale getirilmesi için mayıs ayında Yunanistan ve kreditörlerin, kısa, orta ve uzun vadeli önlemler çerçevesinde uzlaşı sağladığını anımsatarak, toplantıda finansman sorunu yaşayan Euro Bölgesi ülkelerine gerekli mali desteği sağlamak üzere kurulmuş olan Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) uygulanabilir önlemleri sunduğunu bildirdi. Dijsselbloem, Yunanistan’ın faiz dışı fazla hedefi olan yüzde 3.5’i tutturması için ciddi önemler alması gerektiğini, bu oranın yakalanması halinde borcun sürdürülebilir olacağını anlattı. 

'BORÇ PROFİLİ YUMUŞAYACAK' 

ESM Başkanı Klaus Regling, Yunanistan için kısa vadeli borç hafifletme önlemlerini Euro Grubu toplantısında bakanlara sunduğunu ve önlemlerin onaylandığını belirterek, tedbirlerin birkaç hafta içerisinde uygulanmaya başlayacağını belirtti. 

Yunanistan'a 2 milyar avroluk kredi daha Regling, önlemlerin Yunanistan’ın borç sürdürülebilirliğini artıracağına işaret ederek, şöyle devam etti: “Yunanistan’ın borç geri ödemesi profilinin yumuşatmak gerekiyor. Bu borçlar yayılarak yumuşak bir profili olacak. Önlemler faiz oranı riskini düşürmeyle ilgili. Yunanistan'da dalgalı faiz oranlı tahviller, sabit faiz oranlı ve uzun vadeli tahvillerle değiştirilecek. Ayrıca faiz oranı takası düzenlemesi yapılacak.Yunanistan kredilerinin ortalama vadesi 28 yıl kadar. Bu önlemler sayesinde 2030-2040 yıllarına kadar 32.5 yıla uzayabilir." Geçtiğimiz aylarda, Yunanistan kreditörler tarafından talep edilen reform paketine uygun olarak yasal düzenlemeler yapmış, kemer sıkma önlemlerini hayata geçirmişti. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Şemdinli Belediyesi Eş Başkanı Seferi Yılmaz tutuklandı

SONRAKİ HABER

Başbakan Yıldırım Moskova'da 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...