04 Aralık 2016 16:55

Sahnede ve ekranda biz neredeyiz?

Sanat dendiğinde aklınıza bir çok alan geliyordur. Mesela tiyatro önemli bir sanat dalı.

Paylaş

Eftelya ÇİÇEK
Sultangazi/İstanbul

Sanat dendiğinde aklınıza bir çok alan geliyordur. Mesela tiyatro önemli bir sanat dalı. Ama günümüzde yaşama dair bizlerin hayatından alıntılar yapan oyunlar bulmak pek mümkün olmuyor. Tiyatro oyunları, hayat yalnızca aşktan ibaretmiş gibi oynanıyor. Oysa bir oyun; toplumu, o toplumun kültürünü, renklerini yansıtmalı. Tabii ki aşk da olmalı fakat oyunun seyirciye verdiği bir mesaj da olmalı.
Günümüzdeki televizyon dizileri her şeyi çok mükemmelmiş gibi gösteriyor. Hayatın zorluklarını ve toplumsal sorunları işlemekten çok uzak. Bana göre bu yapılan oyunculuk değil. Çünkü oyunculukta gerçeklik esastır ve bir oyuncu mesleğini para kazanmak için şöhret olmak için değil sevdiği için yapmalıdır. Amacı her türlü toplumsal olayları insanlara aktarmak olmalı. Oyunculuk sadece kamera önüne geçmekle bitmiyor çünkü iyi bir oyuncunun; gerçeklerden kaçmayıp, toplumdaki çarpıklıkları sanatıyla birleştirmesi gerekir.
Oynanan oyunların çoğu bizim gerçekliğimizi yansıtmıyor. Mesela bir kadının toplumdaki yeri, kadına uygulanan şiddet, tecavüz ya da bir işçinin yaşamı, bir toplumun dini, kültürü, televizyon dizilerinde ya da oyunlarda yok. Bunları yansıtmak ve anlatmak da biz gençlere düşüyor. Öğrenmekten ve sanattan vazgeçmeyen bir toplum olabiliriz. Gençler olarak sanatla, bilimle ilgilenerek birçok toplumu değiştirebiliriz.

ÖNCEKİ HABER

ÖTK'ları nasıl kullanırız?

SONRAKİ HABER

Sürgün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...