04 Aralık 2016 16:53

Çocuğun rızası olmaz, tecavüz meşrulaştırılamaz

Kadınları yalnızca eviyle ve “kocasının yanı” ile var eden ataerkil zihniyet, geçtiğimiz günlerde bu düşüncesini daha da sağlamlaştırmak için...

Paylaş

Hande KÖSE 
Hacettepe Üniversitesi

Kadınları yalnızca eviyle ve “kocasının yanı” ile var eden ataerkil zihniyet, geçtiğimiz günlerde bu düşüncesini daha da sağlamlaştırmak için meclise akıl almaz bir önerge sundu: “Tecavüze uğrayan kadınlar, kız çocukları tecavüzcüsüyle evlensin.” Hükümet, çeşitli kadın örgütleri ve siyasi partilerin gerçekleştirdiği protestolar sonucu tasarıyı geri çekti fakat henüz bir iptal söz konusu değil. Rızası var diyerek yapılan tüm cinsel istismar suçlarını meşrulaştırabileceklerini sanan AKP hükümeti, tecavüzde rıza yaşının olmayacağını değil de rıza yaşını 15’ten 12’ye indirmeyi konuşuyor.
Bu insanlara çocuk istismarının suç olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Halbuki bu konu tartışmaya bile açık değildir. Tecavüzün ve tacizin her türlüsü suçtur ve hiçbir yasayla meşruluğu sağlanamaz.
Bu yasa önergesi ortaya çıktığından bu yana sosyal medyada kadınların teşhir ettiği birçok şahsı görüyoruz. Çoğunun söylemi aynı: “Benimle birlikte olmak istemiyorsan olma. Tecavüz eder evlenirim.” Bu söz, toplumda kadınları görünmez kılmak, çocuk istismarcılarını aklamak isteyen zihniyetin bir ürünü olarak karşımıza çıkıyor.
TECAVÜZÜN RIZASI OLMAZ
“Rıza yaşını” 12’ye indirmeyi konuşan hükümetin amacını, dayattığı eğitim sisteminde açıkça görüyoruz. 4+4+4 sistemini getirerek kız çocuklarının erken yaşta okuldan alınmasına, lise çağındaki çocukların evlenmesini yasalarla destekleyerek “okumasalar da olur” anlayışının güçlenmesine sebep olan zihniyetin rıza yaşını 12’ye indirmek istemesine ne yazık ki şaşırmıyoruz. Okullardaki, devlet yurtlarındaki çeşitli seminerler ve hatta okutulan müfredat ile kadınlara çocuk bakımını öğrenmeyi, bakımlı olmayı, kocasının sözünden çıkmamayı ve mutlaka evlenmeyi dayatıyorlar. Sonra da kadınlardan da dayattıkları gibi bir “eş” solmalarını istiyorlar.
Bir çocuğun tecavüzcüsüyle evlenmesinin yaratacağı sonuçların farkında mı değiller yoksa umursamıyorlar mı emin olamıyorum. Kapısının önünde oynayan kız çocuğunu kaçırıp ona defalarca tecavüz edenle, çocuk evlendikten sonra da kız çocuğu için “O saatte orada ne işi varmış?” diyecekler. Din adamlarını televizyonlara çıkartıp kız çocuklarının evlenebilecekleri ve karılık vazifeleri ile ilgili vaazlar verdirecekler. Böylece tecavüze uğrayan çocuk, hayatı boyunca tecavüze maruz bırakılacak.
BİRLİKTE YÜRÜYECEĞİZ
Kadın cinayetleri davalarının sonuçsuz kaldığı, çeşitli bahanelerle kadın katillerinin, tecavüzcülerin salıverildiği Türkiye’de tecavüzcüsüyle evlendirilen çocuk öldürüldüğünde suç, yine bu önergeyi meclise sunan ve eril zihniyeti yeniden üreten AKP hükümetinin olacaktır.
Kendi çocukları villalarının bahçesinde, güvenlikler eşliğinde oyun oynarken, yoksulun çocuğuna tecavüzcüsüyle evlenmeyi reva gören zihniyeti, elbet yeneceğiz. Birlikte mücadele ettiğimiz müddetçe ataerkil zihniyete boyun eğmeyeceğiz. Bizlere dayatılan hayatı değil, kendi istediğimiz hayatı yaşayacağız. Sokakta kahkahalar patlatacağız, “kızlı erkekli” dairelerde yaşayacağız, özgürce dans edeceğiz. Belki evleneceğiz, belki evlenmeyeceğiz. Ancak zalimin üstüne birlikte yürüyeceğiz.

ÖNCEKİ HABER

KYK'da sıkıntı çok, öğrencileri dinleyen yok!

SONRAKİ HABER

Neyi Ak'lamaya çalışıyorlardı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...