04 Aralık 2016 16:49

Yurt değil cezaevi

"Adana Erkek Öğrenci Yurdu öğrencilerinin, pardon müşterilerinin tanımlamasıyla yarı açık cezaevi. "

Paylaş

Adana Öğrenci Yurdu'ndan Bir Öğrenci

Adana Erkek Öğrenci Yurdu öğrencilerinin, pardon müşterilerinin tanımlamasıyla yarı açık cezaevi. "Bir insan kendi isteğiyle cezaevinde müşteri olur mu?" diye sorduğunuzu varsayalım. Üniversiteliysen bu seçimi yapman bir zorunluluktur. 
Yurt yolu görünmüştü bana. Otobüs şoförü: "Burdan dosdoğru yürüyeceksin, çıkar karşına" dediğinde herhalde yanlış yerde indirdi düşüncesi ile yürümüştüm bütün yolu. Bütün yolu diyorum çünkü yurda yürümek inanç, sabır, kararlılık gerektiren bir işti.
Yurda varmıştım; çantam aranmış, yetki verilmiş ve koğuşuma yerleşmiştim. Benim dışımda "beş kader mahkumu" daha vardı. Küçük hava akışını sağlamaya çalışan penceremiz, birbirine yapışık yataklar, 6 kişinin aynı anda ayakta dahi duramadığı bir oda... Ders çalışmak mı? Ne mümkün arkadaşlar?
Getto... Kaldığım bloğa arkadaşlarım bu ismi vermişlerdi. Üniversite okumak için farklı illerden bir araya gelen emekçi çocuklarının barındığı bir getto ve gençlerin bu koşullarda yaşamasını garanti altına almak için var olan gardiyanlar, infaz memurları, müdürler... 
Yemekhane kuyruğunun ardından pahalı ve kötü yemekler… Yemezsen aç kalırsın yersen yine aç kalırsın çünkü paran ay sonunu çıkaramaz. Devletin verdiği burs ve kredi miktarında artış mı oldu? Al sana yurt zammı al sana yemekhane zammı al al pat küt!
Yurt bahçesinde ya da kantininde 5-10 arkadaş bir araya gelse bir memur yanlarında belirir ve ne konuştuklarını dinlemeye başlar. Memnuniyetsizliklerden pek hoşnut olmazlar, devlet yurt vermiş daha ne isteyecekler? Eğer öğrenciler sohbet etmek istiyorsa yurdun düzenlediği dini sohbetler var, onlara katılsınlar! 
Tüm bunların yanında bir de yurttan okula ulaşım sorunu var. Alabileceğinin iki katı kadar fazla öğrencinin bir otobüse doluşması, ezilmesi, kapılarda sıkışması ile yapıyoruz yolculuğu... 
Üniversitelerde ve yurtlarda yaşayan öğrenciler olarak insanca yaşama taleplerimizi savunarak mücadele edersek cezaevleri koşullarında yaşamaktan çıkabilir, demokratik bir üniversite, insanca yaşanabilecek bir yurt taleplerimizi gerçekleştirebiliriz.

ÖNCEKİ HABER

Geleceğimiz tutuklu

SONRAKİ HABER

Modern üniversitelerin temelinin atıldığı topraklarda...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...