04 Aralık 2016 06:05

Zehra’nın resimleri söyledi: Hangi renk tutuklanabilir?

Evrim Kepenek 132 gündür tutuklu olan ve 9 Aralıkta hakim karşısına çıkacak JİN Haber Ajansı muhabiri Zehra Doğan'ı yazdı.

Paylaş

Evrim KEPENEK

İddia ediyorum ki; hayatta en sık karşımıza çıkan klişelerden biri de şudur: “Hayat seçimlerden oluşur.” Ve elbette bu klişe de tüm klişeler gibi kendi içinde bir parça doğruluk içeriyor. Sıradan bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) maddesiyle kapatılan JİN Haber Ajansı editörlerinden Zehra Doğan, 23 Temmuz’da “örgüt üyesi” olduğu iddiası ile tutuklanarak Mardin Cezaevi’ne konuldu. 132 gündür cezaevinde. 

Zehra, gazeteciliğini patika bir yoldan ilerleyerek yapmayı seçenlerden. Kimi gazeteciler gibi kendisini nereye götürdüğünü bilmediği, temiz asfalt bir yolu tercih etmek yerine, engebeli, zaman zaman taşlı patika bir yoldan ilerleyerek yapabileceği bir gazeteciliği seçti. Üstelik Zehra, bu patikadan kararlı bir şekilde ilerlediğinde sonunda, özgür derelere, tepesi gökyüzünde çam ağaçlarına, halkların özgürlüklerine, özgür dağlara tanıklık edeceğini biliyor. Zehra, patika yoldan ilerlerken, gazeteciliğini yaparken, sadece fotoğrafları ve kelimeleri değil, resimleri de kendisinin yol arkadaşı. Zehra, birçok gazetecinin yapmadığı şeyi yaptı ve Nusaybin’de Şırnak’ta gördüklerini, renk cümbüşü içinden isyan, özgürlük ve hakikat damlayan tablolara aktardı. Zehra’nın birçok resmi Diyarbakır’da mühürlenen JİNHA Ofisi’nin duvarlarında çoktan iz yaptı bile. İşte o resimlerde yer alan renkler gibidir Zehra ve haberciliği. 

ZEHRA’NIN RENKLERİ… 

Mesela, Silopi’de katledilen ve ölüsünün yedi gün boyunca sokaktan alınmasına izin verilmeyen 57 yaşındaki TaybetAna’nın resmini yaptı Zehra. Karanlıkların, siyahın, en çok da öfkenin okunduğu o resimle de duyuldu Taybet Ana’ya yapılan zulüm. Zehra, o resmi ile sadece Taybet Ana’ya yapılan cenaze zulmünü değil, Silopi’nin adım adım yok edilmesini de tarihe kazıdı. Ama o resimde de o karanlığın ve öfkenin içinde de Zehra, kadının rengini unutmadı, mor rengini özenle ve yasla tablonun en dikkat çeken yerine yerleştirdi. 

KIRMIZI GİBİ İNATÇI VE DİRENGEN 

Zehra’nın resimlerinde en çok kullandığı renklerden biri de kırmızı. Savaşı, haksızlıkları, öldürülen kadınları anlatırken, kırmızı demişti Zehra. Çünkü kırmızı gibiydi kendisi de. Kırmızı gibi inatçı ve direngen. Sosyal medya üzerinden ve bizzat polisler tarafından haber yapmaması için tehdit edilmesine rağmen, tehditlere aldırmadan haberciliğini sürdürdü Zehra. Nusaybin’den muhabirler çekilirken, “O, halkı da haberleri de bırakamam” dedi. Bölgeden ayrılmadı. 

BUĞDAY TARLASI GİBİ SARI 

Zehra’nın sosyal medyada en çok paylaşılan resimlerinden biri de farklı etnik kökenlerden geldiği anlaşılan kadınların anlatıldığı resim. Bu resimde de en çok başvurduğu renk sarı. Silvan’dan Diyarbakır’a giderken yolun her iki tarafından da görülen devasa büyüklükte buğday tarlalarındaki sarı gibi Zehra da bu resmi ile birlik içinde olan kadınların ve halkların mücadelesinin büyüklüğüne vurgu yaptı belki de. Zehra’nın bu resimde kullandığı sarı, aslında Diyarbakır’ın, Silvan’ın, Cizre’nin sarısı, burada yaşayan kadınların, çocukların, gençlerin sesi. 

ZEHRA CEZAEVİNDE DE BOŞ DURMADI 

Sadece haberciliğe değil renklere de tutkulu olan Zehra, Mardin Cezaevi’nde de tutkularından vazgeçmedi. Cezaevinde Bakur isimli bir resim sergisine hazırlanan Zehra, kadın tutuklulara da resim dersi verdi. Son olarak Jineoloji dergisi için bir resim gönderdi cezaevinden Zehra. Renklerinin tutsak edilemeyeceğini gösteren bu resimde de kırmızı ve siyah renkler göze çarparken, kadınların emeği ile ortaya çıkan güneşin sarısı her görenin aklını da kalbini de bir kez daha açıyor. 

ZEHRA 9 ARALIK’TA HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK 

Devletin, renklerini tutsak etmeye, haberciliğini yok saymaya çalıştığı Zehra, 132 gece ve gündüz cezaevinde. 9 Aralık’ta Mardin Adliyesi’nde ikinci kez hakim karşısına çıkacak. Asılsız iddialar, zorla imzalatılan tanık beyanları ile özgürlüğü kısıtlanan Zehra’nın serbest bırakılıp bırakılmayacağı muamma. Ancak Zehra’nın resimleri şunu söylüyor. “Hangi renk tutuklanabilir?”

ÖNCEKİ HABER

Habil ve Kabil’den gelen öldürme tutkusu

SONRAKİ HABER

Kadınlara ve tiyatroya tutunun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...