03 Aralık 2016 16:34

O adama dünyayı zindan ederim!

Çocuğa yönelik cinsel istismarın önünü açan bir yasa tasarısı Sincan Organize Sanayi Bölgesinde de neredeyse herkesin tepkisini aldı.

Paylaş

Ayşe ÖZ

Çocuğa yönelik cinsel istismarın önünü açan bir yasa tasarısı, tüm ülkede, her yerde tepki görünce hükümet geri çekmek zorunda kaldı. Sincan Organize Sanayi Bölgesinde de nerdeyse herkesin tepkisini çeken yasa tasarısı çok konuşuldu.

“Biz idam edilsin, hadım edilsin derken şu adamların çıkardığı yasalara bak hele” diyen kadınlar olduğu kadar, erkeklerin de katıldığı, uzun ve trajikomik tartışmalar da yaşandı. Herkes fabrikada, evde, sosyal medyada bu yasa tasarısının ne kadar vahim sonuçlara yol açacağını konuştu.

Organize’de bir metal fabrikasında çalışan Sinem, tasarıyı öğrenince çok sinirlenmiş. “Nasıl yapabilirler böyle bir şeyi?” diye öfkeyle soruyor. Televizyonlarda, gazetelerde bu sebepten hapiste olanların hikayelerinin anlatıldığını, kadınların ‘sevdim, evlendim, ailem karşı çıktı, eşim bilmem kaç yıldır hapiste, ben eşimi istiyorum’ gibi sözlerinin haberleştirildiğini söyleyen Sinem, şöyle devam ediyor: “Benim de bir arkadaşımın abisi Kızılcahamam’da cezaevinde bu sebepten yatıyor. Ben arkadaşımla da çok tartıştım bu meseleyi. Ama kusura bakmasın hiç kimse, ben 15 yaşında kız çocuğuma da ‘Sevdim, evleneceğim’ dediği zaman izin vermem. O adama dünyayı zindan ederim! Arkadaşıma da sordum aynı soruyu ‘Senin kızın olsa böyle bir şeye izin verir misin’ diye, cevap tabii ki de ‘hayır’ oldu.”

HER ZAMAN BÖYLE OLMALIYIZ

Peki çözüm ne? Sinem de “İdam edilsinler” diyor, “Korkarlar, yapmazlar.” Malum bu aralar idam popüler bir tartışma. Ortadoğu’da bazı ülkelerde idam, hadım gibi cezalar pek çok meselede sıklıkla uygulanıyor. Peki, çözüm olmuş mu? “Olmamış tabi ki. Başta hükümetin daha fazla koruyucu yasalar çıkarması lazım” diyor. Sadece bununla bitmiyor mu peki? “Nasıl çok tepki alınca yasayı geri çekmek zorunda kaldılar. Her zaman böyle olmalıyız” diye yanıt veriyor. Kadınların sağlam, kararlı duruşlarının arkasında kimse duramaz.

 

ÖNCEKİ HABER

‘Yurtlarda öğretmen bulunması gerekiyor’

SONRAKİ HABER

Kadınlar, bu karanlık günlere ışık oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...