03 Aralık 2016 15:09

Kadınlara ‘bebeği sütten kes’ denen fabrika

Yazaki'de çalışan bir işçi kadın çalışma koşullarını ve fabrikadaki baskıları yazdı.

Paylaş

Bizler Gemlik Serbest Bölgedeki Yazaki fabrikasında çalışan kadın işçileriz. Daha önceleri de Ekmek ve Gül dergisinde siz sevgili okurlarla fabrikada yaşadığımız sıkıntıları zaman zaman paylaşmıştık.

Fabrikada binin üzerinde işçi çalışıyor. Üç vardiya çalışan fabrikada araba kablosu ve düzeneği üretiliyor. Yazaki’nin ilk açılan fabrikası olan Sakarya Kuzuluk’taki üretim yerinde bazı sorunlar var. Üretim istenilen seviyede değil diye gerekçe gösteren Gemlik Yazaki, biz eski işçileri iki haftalığına Sakarya’ya gönderiyor. Fakat bu süre iki hafta değil, bir buçuk ayı geçiyor. Gönderilen arkadaşlarımız arasında çok küçük bebekleri olan, evinde hastası olan, eşinden boşanmış çocuklarına bakmak zorunda olan kadınlar da var. Bu göndermeleri bizim hiç haberimiz olmadan uygulayan Yazaki, gitmek istemeyen arkadaşlarımıza, “Gitmek istemiyorsan kapı orada, istifanı yaz, işi bırak” diyorlar. Biz işçilere hiçbir seçenek bırakmıyorlar ve binbir zorlukla bu durumu kabul etmek zorunda kalıyoruz. Nedeni mi?

Çocuğunu okutan, kredi borcu olan, kirada oturan, geçim sıkıntısı yaşayan biz işçilerin gitmekten başka seçeneği yok. Sakarya’da ayarlanan bir otelde kalan işçiler bu duruma oldukça öfkeli. Fabrikada daha önceleri doğumdan dönen kadınlar çocuklarını emzirdikleri için bir sene vardiyalı çalıştırılmazdı. Fakat şimdi kadınlara, bebeklerine bir an önce anne sütünü bıraktırmaları için baskı yapılıyor. Fabrika yönetimi işçilere sürekli OHAL’i gerekçe göstererek “Ülkede sıkıntılar var, bu durumda hiçbir şey yapamazsınız” diye baskı yapıyor.

Ama bizim gördüğümüz her yerde kaynayan bir kazan var, bu öfkenin taşması da yakındır. Aydınlık yarınlar umuduyla; görüşürüz.

Yazaki’de çalışan bir grup kadın işçi / BURSA

 

ÖNCEKİ HABER

Gaz kaçağı paniğini paylaşan 15 öğrenciye 1 ay uzaklaştırma

SONRAKİ HABER

Biz de başarı hikayeleri yazabiliriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...