03 Aralık 2016 00:23

Adana'da yaşayan CHP'liler miting kararına ne diyor

Cumhuriyet Halk Partisinin “Türkiye’yi Böldürmeyeceğiz” sloganıyla düzenleyeceğini duyurduğu mitinglerin ilki bugün Adana’da gerçekleşecek.

Paylaş

Aydın YİĞİT
Adana

Cumhuriyet Halk Partisinin “Türkiye’yi Böldürmeyeceğiz” adıyla düzenleyeceğini duyurduğu mitinglerin ilki bugün Adana’da düzenlenecek. Ancak bu ada yönelik artan tepkilerden olsa gerek Adana sokaklarındaki afişlerde “Türkiye hepimizin” vurgusu öne çıkarıldı. Biz de Adana’da Şakirpaşa Mahallesinde CHP’ye oy verenlerle yaklaşan mitingi, Türkiye’nin gidişatını ve CHP’nin politikalarını konuştuk. AKP ve MHP’nin başta parlamento olmak üzere, birlikte hareket ettiğini belirten mahalleliler, darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL ile baskının arttığını, CHP ve Kılıçdaroğlu’nun da halka düşman gibi gösterilmeye çalışıldığını söyledi.Buna karşı sadece parlamentoya sıkışan bir muhalefetin yetmediğini ve bu yüzden mitingin olumlu bir karar olduğunu vurguladılar. Mitingin Erdoğan ve AKP’ye karşı olduğunu söyleyen CHP üyeleri, partilerinin HDP’lilerin tutuklanmasıyla sona eren dokunulmazlıkların kaldırılması ve savaş tezkeresine onay verilmesi konularındaki tutumunu ise eleştiriyor.

Mahallede kıraathane işleten Muzaffer Solmaz ise 45 yaşında ve CHP üyesi. Mitingin sloganının Erdoğan’ının başkanlık istemine karşı olduğunu anladığını belirten Solmaz, mitingin aynı zamanda bir ihtiyaç olduğunu ve Erdoğan’ın memleketi batı-doğu diye bölmek istediğini vurguladı. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına verdiği destek konusunda ise CHP’yi eleştiren Solmaz, OHAL ile birlikte daha da artan baskı rejimine karşı CHP’nin daha ilerden bir pozisyon almasını ve halkla daha fazla buluşması gerektiğini belirtti.

‘BİZ SAVAŞTAN YANA DEĞİLİZ’

Mahalle sakinlerinden 72 yaşındaki Kemal Yeşilbağ son zamanlarda hükümetin baskı politikaları yüzünden muhalif seslerin kısıldığını ve CHP’den başka kimsenin sesinin çıkmadığını ya da görünür olmadığını söyledi. Aynı zamanda SSK emeklisi olan Yeşilbağ, mitingin Erdoğan’ın memleketi bölme politikalarına karşı olduğunu savundu. İnsanca yaşamak talebi ile CHP’li olduğunu belirten Yeşilbağ, “Biz savaşa hayır diyoruz. Ancak CHP Suriye teskeresine onay vererek yanlış yaptı” sözleriyle bu konuda partisinin tutumunu eleştirdi. Dokunulmazlıklarının kaldırılmasına onay verilmesinin de aynı şekilde yanlış olduğunu belirten Yeşilbağ, bu düzenlemenin sonuçlarını HDP’lilerin tutuklanmasıyla gördüklerini dile getirdi.

‘İŞÇİNİN, EMEKÇİNİN YANINDA OLMALI’

Elektrik işçisi olan 26 yaşındaki Ethem Yıldırım mevcut hükümetin Türkiye’yi şeriata, sağcı-solcu, Alevi-Sünni şeklinde bölünmeye götürdüğünü düşünüyor. Mitingin de buna karşı anlamlı olduğunu belirten Yıldırım, CHP’nin savaştan değil barıştan yana olması gerektiğini ve tezkere, dokunulmazlıklar konusunda hata yaptığını belirtti. Yaklaşan asgari ücret görüşmelerine de değinen Yıldırım, işçiden emekçiden yana olan CHP’nin istediklerini ve kendi kesesini doldurma derdine düşen hükümetle ortak olmaması gerektiğini söyledi. Yıldırım, asgari ücretin en az 1800-2000 lira olması gerektiğini vurguladı.

Müslüm Dalkıran, 52 yaşında ve emekli. CHP’nin politikalarını eksiksiz desteklediğini belirtiyor. Bugün Türkiye’nin AKP eliyle getirildiği yerin karşısına birlik, beraberlik çağrısının yapıldığı bir miting olduğunu söyleyen Dalkıran, devam etti: “CHP’nin birçok etnik kimlik, inanç, görüşten üyeleri var. Politikalarını da buna göre belirliyor. Dalkıran O açıdan mitingin sloganı da iyidir ve kalabalık olması Erdoğan’a iyi bir cevap olur. Devrimciler, solcular da bu mitinge katılmalı” dedi. 14 yıldır iktidarda olan AKP’nin devletin birçok kanalında egemen olduğunu ve CHP gibi partilerin sözünün tesirinin çok az kaldığını belirten 56 yaşındaki bir ev kadını, CHP’nin daha fazla halkla bir araya gelmesi ve alanlarda da mücadele etmesi gerektiğini dile getirdi. 

BELEDİYE BAŞKANLARI MİTİNGE ÇAĞIRIYOR

Adana’da CHP’nin yönetimde olduğu Seyhan ve Çukurova olmak üzere 2 merkez ilçe belediyesi bulunuyor. Gelen bilgilere göre belediye başkanları belediyede çalışan işçilerle toplantılar yapıyor ve mitinge katılmaya çağırıyor. Görüştüğümüz belediye işçileri de mitinge katılacaklarını belirtiyor. Bu belediyelerde işçi alımlarının büyük bir oranı CHP üzerinden oluyor ve işçiler mitinge zaten katılacaklarını belirtiyor. Bir kısım işçi ise iş kaygısıyla mitinge katılacağını belirtiyor.

ÖNCEKİ HABER

Gürültü sağlığımızı tahrip ediyor

SONRAKİ HABER

‘Saldırıların hedefi sadece muhalifler değil’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...