30 Kasım 2016 14:14

Cengizler İnşaat'ın düşen vincinin ilk incelemeleri yapıldı

İMO İzmir: Vinç kurulacak bölgenin etütleri dikkatlice yapılmalı

Paylaş

Vinç kule kazasıyla ilgili bölgede ilk incelemelerde bulunan İnşaat Mühendisleri Odası, kazanın yoğun yağmur yağışına bağlı olarak toprak kaymasından ve vincin rüzgâr frenlerinin açılmamasından kaynaklı yaşanabileceğini belirtti. Kazanın kök nedenlerini inebilmesi için derinlemesine araştırma yapılması gerektiğini de ifade eden Oda benzer kazaların yaşanmaması için önlemlerin arttırılmasını istedi.

Karşıyaka Mavişehir bölgesindeki Cengizler İnşaat'a ait AVM ve Rezidans inşaatında kullanılmakta olan 3 adet kule vinçten bir tanesinin, dün sabah sabaha karşı saat 4 civarında hemen yanındaki Emlakbank Süleyman Demirel Anadolu Lisesi`nin çatısına devrilmesi ile ilgili İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi bölgede incelemede bulundu. Oda'nın İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonunda görevli iş güvenliği uzmanı inşaat mühendisleri kaza mahalline giderek teknik incelemelerini yaptı ve hem okul hem de inşaat firmasının yetkilileri ile görüştü.

Komisyon üyeleri kazayla ilgili bir rapor hazırlayarak, basın açıklaması ile kamuoyuna açıkladı. Açıklamada, inşaat sektörünün en çok iş kazasının yaşandığı sektör olduğu hatırlatılarak "Son yıllarda inşaat sektörünün en önemli ekipmanların biri olan kule vinçler, tüm şantiye alanına erişebildikleri ve yüksekte çalışmayı gerektirdikleri için en çok tehlike meydana getiren iş makinelerindendir. Kule vinçlerin meydana getirdiği iş kazalarına sebep olan etkenler başta olumsuz çevresel koşullar ve insan hatalarıdır. Kule vincin kurulacağı alanın altyapısından, üzerindeki emniyet sistemlerinin çalışır durumda olmasına, kullanma talimatlarına uygun kullanılmasından, periyodik bakımlarının yapılmasına kadar geniş bir yelpazede insan etkisi de çok önemlidir" denildi. 

Raporda yoğun yağışa bağlı olarak yaşanan toprak kayması ihtimaline değinilerek "Kule vincin kurulduğu zeminin, Mavişehir`in genelinde de olduğu gibi taşıma gücü düşük zayıf zemin olması ve bu olumsuz duruma ilave olarak yoğun yağışın da etkisiyle zeminde toprak kayması (göçmesi) meydana gelmiş olması ihtimali tarafımızca göz ardı edilmemektedir. Bunun yanı sıra, kule vincin fırtınada devrilmemesi için açılması gereken rüzgâr frenlerinin açılmaması sonucu vincin serbest dönüşe bırakılmamış olması ihtimali de tarafımızca düşünülmektedir" denildi.  

'AYRINTILI İNCELEME YAPILMALI'

Raporda, kazanın kök nedenine ulaşılabilmesi için vinç üreticisi firma yetkililerinin ve iş müfettişlerinin teknik tespitleri, güvenlik kameralarının görüntülerinin incelenerek herhangi bir ihmalin olup olmadığı, bina yapımı sırasında taşıyacağı en büyük yüke, kurulduğu alanın zemin cinsine, hava şartlarına ve diğer etkisi altında kalacağı olumsuz etkilere göre kurulması gereken kule vinçte teknik olarak uygunsuzluk olup olmadığı ve eksikliklerin bulunup bulunmadığının belirlenmesinin incelenmesi istendi.  

'ZEMİN ETÜTLERİ MUTLAKA YAPILMALI'

Raporda ayrıca benzer yeni kazaların yaşanmaması için şu uyarılara dikkat çekildi "Kule vinç kurulacak şantiyelerde inşaat ruhsatı verilmesi sırasında inşaat şirketlerinin vincin altındaki zeminin etüdü, vinç temel projesi, kule vinci kurma ve sökme planları mutlaka istenmeli ve kontrol edilmelidir. Kule vincin kurulacağı zemin yapısının etüdü projelendirme firmasına bina ile birlikte yaptırılmalı, vinç altyapısının betonarme özelliği belirlenmelidir. Kule vinçlerin mesai bitimlerinde rüzgâr sebebi ile devrilmemeleri için operatör tarafından rüzgâr frenlerinin açılarak serbest dönüşe bırakıldıkları mutlaka işveren veya vekili tarafından da kontrol edilmelidir". (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Isparta'da mermer ocağında iş cinayeti: 1 ölü, 2 yaralı

SONRAKİ HABER

Çaresizlik sonucu çocuklarını cemaat yurduna verdiler!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...