29 Kasım 2016 15:31

‘Din, seks ve uyuşturucu beynin aynı yerinde’

Utah Üniversitesi ‘Din halkın afyonudur’ diyen Marks’ı doğruladı.

Paylaş

Karl Marks’ın “Din halkın afyonudur” sözü doğrulandı. Gazete Duvar’da yer alan habere göre ABD’deki Utah Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre din, beyinde uyuşturucuyla aynı bölgeyi (ödül merkezini) aktive ediyor. Araştırma ekininin başındaki nörobiyolog Jeff Anderson “Bu sonuçlara göre dinsel deneyim, beyinde zevki tetikleyen müzik, aşk, kumar, kokain ve metamfetamin gibi diğer uyarıcılarla aynı bağlama yerleştiriyor” dedi.

Social Neuroscience dergisinde yayımlanan araştırma, Mormon tarikatına mensup 19 kişi üzerinde yapıldı. Dört aşamalı deney boyunca beyin tarayıcılara bağlanan bu kişilere, kiliselerde çekilmiş görüntüler izlettirildi, ruhani metinler okutuldu ve dua etmeleri sağlandı. Tarayıcılar, bu eylemler sırasında deneklerin beyinlerindeki ödül merkezinin (nucleus accumbens) sürekli aktive olduğunu ortaya koydu. Araştırma ekibi, sonuçların diğer dinlerde değişebileceğinin altını çizdi.

Geçmişte yapılan araştırmalarda, ödül merkezinin müzik dinlemek, uyuşturucu kullanmak, cinsellik ve kumar gibi eylemler sırasında da aktive olduğu kanıtlanmıştı. Ödül merkezinin, bağımlılıkla da ilişkili olduğu biliniyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Uçak kazasında ölenler anısına saygı duruşu

SONRAKİ HABER

Gazeteci Balaman Mardin’de gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...