29 Kasım 2016 10:53

Hasan Ocak davasında zaman aşımı kararına tepki 

Gözaltında 1995'te kaybedilen Hasan Ocak davasında zaman aşımı kararı verilmesi, insan hakları ve kayıp yakınları tarafından protesto edildi.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu ve Kayıp Yakınları 1995'te gözaltında iken öldürülen Hasan Ocak davasında zaman aşımı kararı verilmesini protesto etmek amacıyla Beykoz Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. "Zaman aşımı failin affıdır, affetmeyeceğiz" pankartının açıldığı eylemde "Failin suç ortağı zaman aşımı" ile "Kullanılmayan adalet zamanla aşınır", "Hasan Ocak dosyasında adalet istiyoruz" dövizleri taşındı. 

Basın açıklamasını okuyan Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak, “Hasan Ocak 21 Mart 1995 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi tarafından gözaltına alındı. Ağır işkence izlerini taşıyan bedeni Beykoz Buzhane köyündeki ormanlık alanı altında ve tüm resmi makamlardan geçirilerek Altınşehir Kimsesizler Mezarlığına defne edildi" dedi.

Ocak, ağabeyinin devletin tüm engellemelerine karşın, aylar süren ısrarlı bir arayışın sonunda gömüldüğü yerin tespit edildiğini böylece 90'lı yıllarda ilk kez gözaltında kaybedilen birinin bedenine ulaşıldığını anlattı. Ocak, bu gerçekler karşısında dönemin İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Algan Hacaloğlu'nun "Toplumdan hükümet adına özür diliyorum" dediğini hatırlattı. 

‘ETKİN SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEDİ’

Ağabeyinin dosyası hakkında son olarak 17 Ekim 2016 tarihinde Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığının zaman aşımı kararı vermesini eleştiren Ocak, "Bu kararı itirazımız var çünkü Hasan Ocak dosyasından maddi gerçeği açığa çıkartacak, faillerin yargılanmasını sağlayacak etkinlikte bir soruşturma yürütülmedi. Hasan Ocak dosyası evrensel hukukun gereği olarak insanlığa karşı suç kapsamında değerlendirilmedi. İnsanlığa karşı suçlar bakımından kanuni sınırlamalara aykırı olarak zamanaşımı kararı verildi. Özetle soruşturma failleri koruyan, onları hukukun üstünde tutarak cezasız bırakan cezasızlık geleneğini devam ettirdi" dedi. 

Ocak, kayıp yakınları ve gözaltında kayıplar mücadelesi yürüten insan hakları savunucuları olarak hakikat ve adalet talebinde ısrarcı olacaklarını altını çizdi. 

‘OĞLUMUN KATİLLERİNİ İSTİYORUM’

Ocak'ın ardından konuşan Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak,"Oğlumun katillerini istiyorum başka ne diyeyim" dedi. 

Eylem'de konuşan Hasan Ocak'ın ağabeyi Ali Ocak da "Faillerin bulunması amacıyla buraya başvurduk. Fakat yıllarca Beykoz savcılığı adeta ipe un sermiştir. Hasan Ocak gözaltına alındığında onu gören hiçbir tanığın beyanı dikkate alınmamıştır. Haklarında  suç duyurusunda bulunduğumuz hiçbir sorumlu hakim karşısına çıkarılarak ifade vermemiştir" diyerek tepkisini dile getirdi.

Gözaltında kaybedilen bir diğer isim olan Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız da yaptığı konuşmada, "Oğlumu İzmirde karakola ben götürdüm. Biz adalete güvendik. Ne yazık ki 21 yıldır bu adalet ne oğluma ne davama sahip çıkmadı. Zaman aşımı denilen şey aşınmıyor. Biz kaç yaşına geldik, aşınan biziz. Aşınan şey adaletsizliktir, hukuksuzluktur. Zaman aşımı denilen şey katilin rahat gezmesi demektir. Biz buna asla razı olmayacağız. Ölene kadar ellerimiz yakalarında olacak" ifadelerine yer verdi. 

Eylemde Gezi direnişinde katledilen Berkin Elvan'ın Annesi Gülsüm Elvan da söz aldı. Elvan, kayıp faillerinin yargılanması durumunda  ekmek almaya giden çocukların katledilmeyeceğini vurguladı. 

Gözaltında kaybedilen Kenan Bilgin'in ağabeyi İrfan Bilgin, "Bu kaybetmeler münferit kaybetmeler değildir. Devletin bizzat organize ettiği, işaret ettiği, görev verdiği insanlar tarafından katledilmeler oldu. Bunun için ortaya çıkma şansları yoktur. Ortaya çıkması durumunda devletin başındakiler suçlu bulunacaktır. Ama biz şunu söylüyoruz bizim için zaman aşımı bir şey ifade etmiyor. Yok hükmündedir. Bu insanların katillerinin yargılandığı güne kadar, bu ülkeye gerçek adalet gelene kadar mücadele edeceğiz. Adaleti olmayan bu adalet saraylarında durmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Cemil Kırbayır abisi  Mikail Kırbayır da, “Hasan Ocak’ın davası zaman aşımına uğramıştır. Size şunu soruyorum Davamı zaman aşımına uğradı, dosya mı zaman aşımına uğradı. Katiller failler korumuştur, kollanmıstır. Hukuk çalışmamıştır. Biz hukuka inanan insanlar olarak zaman aşımını tanımıyoruz" diye tepkisini gösterdi.

Hayrettin Erenin kız kardeşi İkbal Eren, "Gözaltında kaybetmek insanlık suçudur. İnsanlık suçu işleyenleri devlet korumaktadır. Zaman aşımı bahanesiyle failler korunmaktadır. Failleri koruyan devletin kendisi faildir" dedi.

Eylemde son olarak söz alan Ocak ailesinin avukatı Gülseren Yoleri, “Verilen zaman aşımı kararına bugün itiraz ediyoruz. Bu itirazimızın dayandığı iki temel nokta var.  Birincisi bu karar verilirken savcılık tarafından olay adli bir olay gibi nitelendirilmiş. Bu olayın insanlığa karşı işlenen suça ilişkin araştırma veya soruşturması yapılmış değil. Türk Ceza Kanunu’nun 71'inci maddesi işkence ile öldürmeyi özelliklede belli bir sınıfa ve siyasi düşünceye yönelik olmasını yasaklıyor. Hasan Ocak davası da  tam olarak böyle bir dava. Tüm faili meçhul cinayetler gibi" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Kırklareli'de kar yağışı başladı

SONRAKİ HABER

Mermer ocağına bağlı çalışan şoför yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa