28 Kasım 2016 12:00

HDP Milletvekili Doğan Şirvan’ı meclis gündemine taşıdı

HDP Milletvekili Müslüm Doğan Siirt Şirvan’da 16 madencinin göçük altında kalmasına ilişkin soru önergesi hazırladı.

Paylaş

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, 16 madencinin göçük altında kaldığı Şirvan Katliamına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırladı.

Madendeki göçüğün palya sistemi yerine dinamit kullanılarak toprak elde edilmeye çalışılmasından ötürü gerçekleştiği ifade edilen soru önergesinde “Bilirkişilerin ve teknik disiplinlerden mühendislerin katılımıyla yapılan değerlendirmelerde olayın faciaya dönüşmeden önlenebileceği belirtilmiştir. Maden emekçilerinin her defasında maden kazalarında yaşamlarını yitirmeleri, göçük altında kalmaları Türkiye’de hala iş güvenliği kurallarının yeterince uygulanmadığının göstergesidir” ifadelerine yer verildi.

Bakan Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle yöneltilen sorular şu şekilde sıralandı:

- Söz konusu maden faciası ile ilgili başlatılan herhangi bir soruşturma var mıdır? Var ise hangi aşamadadır? Sorumlular kamuoyuna açıklanacak mıdır?

- 17 Kasım 2016 tarihinden önce Siirt’in Şirvan ilçesi Maden Köyü’nde bulunan bakır madeni ile ilgili bakanlığınıza ulaşan herhangi bir ihbar, şikayet var mıdır? Var ise bununla ilgili herhangi bir önlem alınmış mıdır?

- Bakanlığınız tarafından söz konusu bakır madeninde en son hangi tarihte denetleme ve inceleme yapmıştır? Saptanan eksiklikler nelerdir?

- Yeterli iş ve işçi güvenliğine yönelik tedbirlerin işveren ve bakanlık tarafından alınmamasının gerekçesi nedir?

- Yasal olarak yapılan projelerin, ilgili bakanlıklar tarafından uygun görüldüğü takdirde üretim yaptıkları bilinmektedir. Buna rağmen kazaların önünün alınmamasının nedeni fiiliyatta bunun uygulanmaması mıdır?

- Türkiye’de bulunan tüm maden ocaklarında, çalışma ortamlarının daha güvenilir hale getirilmesi ve ek önlemler hususunda herhangi bir çalışma yürütüyor musunuz?

- Bakır madeni sahasında gerçekleşen göçük sırasında iş güvenliği uzmanı maden ocağında bulunmakta mıydı? Gerçekleşen göçük sırasında, olası riskler konusunda iş güvenliği uzmanı gereken uyarıları yapmış mıdır? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sinemayı seven adam Mithat Alam'ı yitirdik 

SONRAKİ HABER

KHK ile kapatılan sanat derneği KHK ile açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...