25 Kasım 2016 11:09

Kolombiya’da barış için yeni imza

Kolombiya Hükümeti ile FARC arasında yeni barış anlaşması imzalandı.

Paylaş

Kolombiya Hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında yeni barış anlaşması imzalandı. Bu kez referanduma sunulmayacak olan anlaşmada 56 maddede değişiklik yapılmış, düzenlemeler özellikle büyük patron ve toprak sahiplerinin lehine gerçekleştirilmişti. FARC’ın tüm malvarlığına el konulması maddesi de eklenmişti. Buna rağmen ülkenin geleneksel sağını temsil eden kesimler hala anlaşmadan memnun değil. Son birkaç haftada iki köylü önderinin suikasta kurban gitmesi bu kesimlerin anlaşmayı sabote etme girişimi olarak değerlendiriliyor.

İMZALAR BAŞKENTTE ATILDI

Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve FARC lideri Rodrigo Londono, dün başkent Bogota’da bir araya gelerek anlaşma metnini imzaladı.

Devlet Başkanı Santos yaptığı konuşmada, “Kolombiya’nın gelecek nesilleri bizden şöyle bir şey talep etti. Bize o eski güzel ülkemizi geri verin. Sizin miras bıraktığınızdan farklı olsun. Şiddet ve ölümün normal karşılanmadığı, nefretin insanlar arasında yayılmadığı bir ülke istiyoruz dediler. Tüm insanların özgürce yaşama hakkı olduğu bir ülke…” dedi.

HALK BARIŞA EMEK VERDİ

FARC lideri Rodrigo Londono da halkın barış yanlısı bir tutum izlediğinin altını çizerek, “Binlerce vatandaş sokaklara, meydanlara ve köylere inerek savaş karşıtı gösterilerde bulundu. İnsanlar bu anlaşmanın temel şartlarının onaylanması için büyük destek verdi. Halk masa başındaki iki aktörün bir sonuç elde edene kadar durmaksızın görüşmesi için uğraştı” diye konuştu. İlk anlaşmanın referandumla reddedilmesinin ardından binlerce Kolombiyalı günlerce sokaklarda barış talep eden eylemler yapmıştı.
Yaklaşık 50 milyon nüfusa sahip Kolombiya’da yarım yüzyıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin de göç etmesine sebep oldu.

Bu arada FARC’ın 90 gün içinde silah bırakması bekleniyor. Silahların toplanması sürecini Birleşmiş Milletler yönetecek. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

GİO Ödülleri sahiplerine verildi

SONRAKİ HABER

İHD Kadın Komisyonu: Şiddete karşı isyandayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...