24 Kasım 2016 16:42

Kartal  ABB işçileri ‘İnsanca yaşam ve ücret’ için eylemde

İstanbul ABB Kartal fabrikasında çalışan işçiler eyleme çıktı.

Paylaş

İşveren sendikası EMİS’e üye General Elektrik/Grid Solutions ABB Elektrik, Schneider Elektrik ve Schneider Enerji işletmelerine bağlı işyerlerinde çalışan 2 bin 200 işçiyi ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uyuşmazlık zaptı tutuldu. Bu uyuşmazlık sebebiyle Birleşik Metal İş Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikalarda işçiler çeşitli eylemlere başladı. Bu eylemlerden biri de ABB Kartal fabrikasında yapıldı. İşçilerin 16.00 vardiyası giriş ve çıkışlarında fabrika önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eylemde konuşan Birleşik Metal İş Genel Sekreteri Özkan Atar “2014_2016 grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde MESS’e karşı beraberce 50’ye yakın işletmede 10 bini aşkın işçi olarak ‘Emeğimizin karşılığını istiyoruz’ diyerek mücadele ettik ve greve kadar gittik. Sonuçta MESS’den ayrılan bazı patronlar EMİS’i oluşturdu. EMİS de bugüne kadar saldırılarını yoğunlaştırdı. Toplu iş görüşmelerinde ücret zammı olarak yüzde 6+4 bir zam önerdiler. Bu toplamda bize 140 liralık bir artışı ön görüyorlar. Bu hayat pahalılığında kabul edilebilir bir artış değildir. Esnek çalışmayı yeniden önümüze koydular. Genel tatil ve bayram günlerinde fazla çalışma ücretlerinin artırılmasını istedik. Onlar ise yıllardır kazanılmış hakkımız olan fazla çalışma ücretlerini yasal sınıra, yani yüzde 50’ye çekmeye çalıştılar. Hafta içi de dahil yüzde 50 yapmak istiyorlar. Bu kabul edilemez bir durumdur. Böyle giderlerse üretimden gelen gücümüzü kullanmaktan geri durmayacağız. Bizler bu teklifleri kabul etmediğimiz için uyuşmazlığa gidildi. Sonuçlarına patronlar katlanacak” dedi.

Özkan Atar’ın konuşması “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Üreten biziz hakkımızı isteriz”, “Direne direne, direnişten zafere” sloganları ile sık sık kesildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

16 üniversite öğrencisine Cumhurbaşkanına hakaretten ceza

SONRAKİ HABER

Sendika ve meslek odaları Siirt'teki katliamı protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa