24 Kasım 2016 10:52

Gazeteci Hasan Cemal hakim karşısına çıktı

Gazeteci Hasan Cemal ve Özgür Gündem gazetesinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya hakim karşısına çıktı.

Paylaş

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla nöbetçi yayın yönetmenliği yapan Hasan Cemal ve gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya hakim karşısına çıktı.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinde 22. Ağır Ceza Mahkemelerinde görülen davanın duruşmasında Hasan Cemal ve tutuklu İnan Kızılkaya hazır bulundu. Duruşmayı çok sayıda gazeteci, yazar ve insan hak savunucusu izledi.

'BEN Mİ DEĞİŞTİM HUKUK MU'

İlk olarak ifadesi alınan İnan Kızılkaya hiçbir suçlamayı kabul etmediğini belirterek çatışmalara ve savaşa dikkat çekerek ifade özgürlüğü çerçevesinde hareket ettiklerini belirtti. Kızılkaya, "Bir haber yaparken gazeteci konu görüşüne katılıp onu onaylamaz. Farklı bakış açısının, farklı politik aktörlerin haberini vermek gazetecilik faaliyetidir. Sorumlu olduğum dönemdeki bütün sayılara dava açıldı. Haber alma hakkını engelleyen bir durumdur bu. Türkiye gazeteciler hapishanesine dönüşmüştür" diyerek beraatini talep etti.

Ardından ifadesi alınan Hasan Cemal, "Kürt gazeteciler özgür olmadan Türk gazeteciler de özgür olmaz. Kürt sorunu çözülmedikçe Türkiye'ye gerçek barış ve demokrasi gelmez. Nöbetçi genel yayın yönetmenliği de bu çerçevede yer alan dayanışma örneğidir ifade özgürlüğü açısından. Kürt meslektaşlarım yollardır çok büyük acılar ve çok büyük sıkıntılar çekmekte. Bu sıkıntıların son bulması basın özgürlüğü önündeki engelin kalkması için kampanyaya katıldım. Propaganda yapmadım. 47 yıllık gazeteciyim. Kürt sorununu yakından izliyorum Abdullah Öcalan'la da Murat Karayılan'la da Başbakan ve Genel Kurmay Başkanıyla da görüştüm. Bu konu hakkında 4 kitap ve sayısız makale yazdım. Şimdiye kadar hakkımda hiç dava açılmadı. Bazen düşünüyorum ben mi değiştim hukuk mu" diyerek suçlamaları reddetti. Cemal beraatini talep etti.

Avukat Fikret İlkiz, “Basın özgürlüğü tüm özgürlüklerin omurgasıdır. İddianın somutlaşmış hali kesinlikle yoktur. İddianame adil yargılama hakkını ihlal etmiştir” dedi. Savunmalar ardından mahkeme heyeti duruşmayı 14 Şubat 2017 gününe erteledi. (MEDYA SERVİSİ)

 

 

ÖNCEKİ HABER

‘Türkiye’nin Şangay yolu da uzun’

SONRAKİ HABER

Kuirfest bu yıl ücretsiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...