25 Mayıs 2012 12:24

İspanya´da madenciler grevde

FITAG-UGT ve CCOO sendikalarının çağrısıyla 23, 24, 30 ve 31 Mayıs tarihlerinde, “Tüm madenlerin kapatılması”na yol açacak olan 2012 devlet bütçesini protesto etmek amacıyla İspanya’daki tüm kömür madenleri grevde.Hükümetin aldığı kararlara göre maden yardımından yüzde 63.2 (301 milyondan 111

İspanya´da madenciler grevde
Paylaş

Hükümetin aldığı kararlara göre maden yardımından yüzde 63.2 (301 milyondan 111 milyona düşüş), altyapıdan yüzde 39.2 (167 milyondan 102 milyona düşüş), iş projelerinden yüzde 76.6 (167 milyondan 39 milyona düşüş), formasyon ve burslardan yüzde 99.6 (56 milyondan 2 milyona düşüş) ve maden güvenliğinden yüzde 100 (12 milyondan 0’a düşüş) kesinti yapılacak. Ayrıca Karbon Enstitüsü konsignasyonu da yüzde 39.1’e düşürülecek(1 milyar 78 milyondan 656 milyona).

CCOO sendikası Asturias bölge sekreteri Antonio Pino’nun yaptığı açıklamaya göre hükümetin aldığı bu önlemden 5 özerk bölgede yaklaşık 8 bin maden işçisi etkilenecek. Devletin AB’nin tehditleriyle yaptığı bu kesintiler sonucu maden bölgelerindeki nüfus işsizliğe mahkum edilecek.

Bu kararlarla yaşamlarının karartılacağını dile getiren maden emekçileri, Asturias bölgesinde özerk bölgelere ve havaalanına giden ana yollara barikatlar kurarak trafiği durdurdu. Asturias üzerinden yapılan bazı uçak seferleri iptal edildi.

2 bin kişi Asturias Hükümet Binası önünde toplanıp içeriye taleplerini iletmek üzere temsilci gönderdi. Daha sonra geleceklerini karartan kararlara imza attığını açıkladıkları hükümetteki parti PP’nin (Halk Partisi) yüzlerce polisin koruduğu parti binası önüne gelerek ellerinde önceden hazırladıkları onlarca yumurtayı fırlattı. Parti binasında bazı camların kırıldığı bildirildi. Bu gösterilere madenlerin bulunduğu bölgelerin belediye başkanları ve muhtarlar da katıldı.

Aynı şekilde Aragon, Endülüs ve 8 madencinin protesto amaçlı kendilerini madene kapattıkları Leon özerk bölgelerinde de ana yollara barikatlar kuruldu. Madenciler, 31 Mayısta da Madrid’de merkezi eylem gerçekleştirecek. (Gijon/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hey Tekstil işçileri AKP'yi istifaya çağırdı

SONRAKİ HABER

Havada grev süreci yeniden başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...