22 Kasım 2016 09:02

‘Tecavüz suçtur AK’lanamaz’

Çocuk istismarında cezasızlığı öngören düzenlemeye karşı binlerce kadın meclis önünde bir araya geldi.

Paylaş

AKP milletvekilleri tarafında Meclis'e verilen ve çocuk istismarcılarına af anlamına gelen yasa değişikliği teklifi binlerce kadın tarafından Meclis önünde protesto edildi. “Çocuk istismarı ve tecavüz meşrulaştırılamaz”, “Tecavüz suçtur AK’lanamaz” dövizleri taşıyan kadınlar, “AKP elini kadın bedeninden çek” sloganları attı.

CHP Kadın Kolları ve Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar yasanın komisyona geri çekildiğini eylem sırasında öğrendi.

Türkiye'nin birçok ilinden gelen CHP Kadın Kolları Maliye Bakanlığı önünde yasa değişikliğini protesto etmek buluştu. Kadınlara CHP milletvekilleri de destek verdi. Burada CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse basın açıklaması yaparak, AKP iktidarının söz konusu yasa değişikliği konusunda samimi davranmadığını söyledi.  Yasa geçerse kadınlar üzerinde psikolojik tahribatlar bırakacağını ifade eden Köse, “Düşünün aklınızda ve bedeninizde kara bir leke bırakan birisiyle yaşamak zorunda kalıyorsunuz. Ahlaka ve vicdana aykırı bir yasayı, yasallaştırmaya çalışıyorsunuz” dedi.

AKP milletvekillerine “Neden vicdana sığmayan bu yasaya dur demiyorsunuz” diye soran Köse, “Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza elletmeyiz, çocuklarımız için biz varız” ifadelerini kullandı. Köse'nin konuşmasının ardından CHP üyesi kadınlar ve kadınlara destek veren erkekler, CHP milletvekilleriyle beraber, Meclis Dikmen kapısına doğru yürüyüşe geçti.

‘CEZADAN KURTULACAKLAR’

Ankara Kadın Platformu da Meclis Dikmen Kapısı önünde yasa değişikliğine tepki gösterdi. Burada platform adına basın açıklaması yapan Yurdagül Cabat, “Cinsel istismar suçunun zaman aşımı, affedilmesi söz konusu olamaz. Cinsel istismar, tecavüz aklanamaz” dedi. Söz konusu değişiklik yasalaşırsa cinsel ilişkide rıza yaşının 15'ten 12'ye indirileceğine dikkat çeken Cabat, “Süren ceza davalarında ve bundan sonra gerçekleşecek cinsel istismarlarda failler 'çocuğun rızası var' diyerek cezadan kurtulacak. Bu yasa geçmiş cinsel suçları aklayarak, çocuk istismarcılarını istismar ettikleri çocuklarla  evlendiklerinde suçtan kurtulmalarını sağlayacak” diye uyardı.

‘TECAVÜZCÜLERİ AKLAMAK İÇİN FAZLA MESAİ YAPTILAR’

Yasa değişikliğiyle, 12 yaşından itibaren cinsel saldırıya ve zorla evliliğe 'yasal zemin’ hazırlanmaya çalışıldığını ifade eden Cabat, “Hatırlatıyoruz, tarafı olduğunuz uluslararası sözleşmeler var. Bu yasayla cinsel istismar suçu aklanamaz. Kadınlara reva görülen tecavüz düzenini kabul etmiyoruz” diye konuştu. Kadın hakları söz konusu olunca Meclis'te milletvekillerinin çalışmadığını ancak bu yasa için fazla mesai bile yaptıklarını söyleyen Cabat, “Haklarımız olunca çalışmayan, by-pass edilen Meclis'in tecavüzcüleri aklamak için canhıraş çıkardığı önergeleri kabul etmiyoruz. Buradan AKP milletvekillerine tekrara sesleniyoruz, kadın ve çocuk hayatlarından elinizi çekin” diye belirtti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

17 yılını mücadele içinde geçiren kamu emekçisine ihraç!

SONRAKİ HABER

Mecliste ‘çocuk istismarı’ tehlikesi devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...