22 Kasım 2016 00:43

Mutluhan Holding, işçilerin ücretini ödemedi

Mutluhan Holding, çalıştırmak için Tanzanya’ya götürdüğü işçilerin 3 buçuk aylık ücretlerini ödemedi.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Mutluhan İnşaat, Mutluhan Honda, Yüksel Seramik, Alhan Teknoloji, İshan Sigorta sahibi Mutluhan Holding, Tanzanya’da çalıştırmak üzere götürdüğü işçilerin 3 buçuk aylık ücretlerini ödemedi. Sayıları 60’a yakın işçilerden bir kısmı Mutluhan Holdinge dava açtı.
Murat Mutlu’nun sahibi olduğu Mutluhan Contsruction Industry tarafından, 2013 yılında Dege Eco Vilage şantiyesinde çalıştırılmak üzere Tanzanya’ya götürüldüklerini anlatan işçilerden Cengiz Aslan, “2 yıl hiçbir sorun yaşamadan çalıştık. Ancak daha sonra devlet başkanının değişmesiyle birlikte sorunlar başladı” dedi. 6 ay boyunca ücret almadan çalıştıklarını söyleyen Aslan şunları anlatı: “Orada TOKİ gibi kurum var. Onu da dolandırmışlar sanırım. Daha sonra polis şantiyeyi bastı. Bu şirketin ortağı olan Hindistanlı bir şirket olan Areko Holdingin sahildeki bir villasına gönderdiler bizi bu yüzden. Ancak polis daha sonra orayı da bastı ve pasaportlarımıza el koydu.” 

3,5 AYLIK ÜCRETLERİMİZİ VERMEDİLER 

Daha sonra 3 ay boyunca turist vizesi ile çalıştırıldıklarını dile getiren Aslan, “Normal 3 ayda bir ülkeye giriş çıkış yapmamız gerekiyordu. O işi de sanırım ‘başka’ şekilde hallettiler. Son olarak da mayıs ayında 2 buçuk aylık ücretimizi de ödeyerek bizi izne göndereceklerini söylediler. 3 buçuk aylık ücretimizi ise 4-5 hafta içerisinde ödeyeceklerini söylediler” diye konuştu.  Daha sonra şirketin “Biz oradan paramızı alırsak veririz” dediğini aktaran Aslan, işçilerin hak iddia etmemesi için Murat Mutlu’nun ‘Ekvador Yapı’ isimli yeni bir şirket kurduğunu iddia etti.

BİZİ SÜREKLİ OYALIYORLAR

Mutluhan Holdingi aradıklarında “Mutluhan Contsruction Industry bizimle alakasız” yanıtını aldıklarını söyleyen Aslan, “Her gittiğimde beni oyaladılar. Türkiye Konsolosluğuna da gittik, ilgileneceklerini söylediler ancak onlar da bir şey yapmadı. Şimdi Mutluhan Holdingi mahkemeye verebilirsiniz diyorlar. Belli ki kendilerine çok güveniyorlar” dedi. Yaklaşık 10 bin dolar alacağı olduğunu dile getiren Aslan, 60’a yakın işçinin benzer durumda olduğunu ifade etti. 7-8 işçinin mahkemeye başvurduğunu belirten Aslan, “Ben de mahkemeye başvurarak dava açacağım” dedi.

17-18 SAAT ÇALIŞTIĞIMIZ ZAMANLAR OLDU

Şantiyede günde 17-18 saat çalıştıkları dönemler olduğunu belirten Aslan, “Genellikle 2 ayda bir iş durdurma eylemi oluyordu şantiyede. Ücretlerimizi doğru düzgün alamıyorduk. 1-2 arkadaş vince çıkıp intihar etmek istedi. Bir arkadaşımız müdürlerle yapılan toplantıda kollarına faça attı” diye konuştu. Şantiyede 230 işçinin çalıştığını söyleyen Aslan şunları aktardı: “Bu çalışanların 70-80’i kadarı ana firmanın işçisiydi. Geri kalanın hepsi ise taşerondu ve 3 ayda bir maaş alıyorlardı. Kaldığımız yerler de kötüydü. İçmek için arıtma su kullanıyorduk. Yıkandığımız sular ise paslıydı. Bu nedenle çok hasta olan arkadaşlarımız oldu. 2014’ün mayıs ayında yurt dışından izine gelirken sıtma geçirdim ve hiçbir şirket yetkilisi ilgilenmedi. 10 gün hastanede yattım. Ölümden döndüm ve bütün masraflarımı da kendim ödedim. Türkiye’de 3 ay kaldım sonra tekrar döndüm. 6 ay kalınca izin hakkı kazanacağım için 3 ay sayılmasın diye tekrar döndüğüm de de yeniden işbaşı yaptırdılar.”

ÖNCEKİ HABER

Diş teknisyenlerinden ölümlere karşı denetim çağrısı

SONRAKİ HABER

Aziz Güler paylaşımına 3 yıl hapis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...