13 Kasım 2016 15:30

Süper Ay, Pazartesi akşamı izlenebilecek

14 Kasım Pazartesi akşamı, Ay ve Dünya birbirlerine hiç olmadığı kadar yaklaşıp 21. yüzyılın en büyük Süper Ay’ını gerçekleştirecek.

Paylaş

Melani UYKIZ

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından yapılan açıklamaya göre, 21. yüzyılın en büyük Süper Ay’ı 14 Kasım Pazartesi akşamı izlenebilecek. Açıklamaya göre Ay, kasım 2034’e kadar bir daha Dünya’ya bu kadar yakın bir mesafeye gelmeyecek. Dolunaya göre ortalama yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak gözlemlenebilecek olan süper Ay’a bakmak için ekstra bir korumaya ihtiyaç yok.

‘PEKİ SÜPER AY’ NEDİR?

Eliptik yörüngesi nedeniyle Dünya’ya olan mesafesi değişen Ay, yörüngesinin Dünya’ya en yakın olduğu noktasından dev ve parlak bir küre gibi beliriyor.Eliptik yörüngesi nedeniyle Dünya’ya olan mesafesi değişen Ay’ın, yörüngesinin Dünya’ya en yakın olduğu noktasında dev ve parlak bir küre gibi görünmesi Süper Ay diye adlandırılıyor. Ay, Yerberi’de yani Dünya ile arasındaki en yakın mesafeye gelmesi durumunda aralarındaki uzaklığı 356 bin kilometreye indirirken, en uzak olduğu Yeröte’de bu mesafe yaklaşık 405 bin kilometreye çıkıyor. Dünya ile Ay arasındaki ortalama mesafe ise 384 bin 400 kilometre.

Yani Ay, Dünya etrafındaki dolanımını tamamladığı her 28 günlük süreçte bazen Dünya’ya yakın bazen de uzak konuma geliyor ve biz de buna bağlı olarak onu olduğundan büyük ve küçük algılıyoruz. Fakat her yaklaşması, Ay’a Süper Ay dememiz için yeterli değil. Bunu diyebilmemiz için ikinci bir şart daha var. O da hem Dünya’ya en yakın konumda hem de dolunay halinde olması.

AY 18 YIL SONRA BU KADAR YAKIN OLACAK AMA...

Ay, en son 68 yıl önce, 26 Ocak 1948’de bu denli büyük görülmüşdü. Ay’ın bu kadar yakına geleceği en yakın tarih 25 Kasım 2034, yani 18 yıl sonra. Ancak ay o tarihte dolunay olmayacağından bu kadar iyi görünmeyecek. O nedenle bu önemli gök olayını kaçırmamanızı tavsiye ediyoruz. Pazartesi akşamı gerçekleşecek bu ‘Süper Ay’, ışık kirliliğinin ve bulutların az olduğu bir yerden keyifle izlenebilir. Eğer Ay’ı yeni göründüğü akşam saatlerinde izleyebilirseniz, yer cisimleriyle de kıyaslayarak olduğundan yaklaşık yüzde 14 daha büyük görebilirsiniz.
 

ÖNCEKİ HABER

İDO, tüm iç hat seferlerini iptal etti

SONRAKİ HABER

'Bir Eylem Felsefesi: Diyalektik Materyalizm'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...