12 Kasım 2016 04:52

Sovyet dergilerinde kadın

Sovyetler Birliği'nde yayınlanan dergilerde kadınlar, ülkenin toplumsal etkinliklerinde aktif rol alan, çalışkan, kararlı, ciddi ve cesur kadınlardı.

Paylaş

Hilal ÜNLÜ
Gijon

Sovyet kadın dergilerinde temel konu, küresel güzellik ideallerine uygun, üretimdeki rolünden bağımsız cinsiyeti öne çıkarılmış kadın değil; üretimde, ülkesinin toplumsal etkinliklerinde aktif rol alan, çalışkan, kararlı, ciddi ve cesur, kaderi kendi ellerinde olan, sovyet kadınıdır. 
“Rabotnitsa” (İşçi kadın) ve “Krestyanka” (Köylü kadın) dergileri sovyetlerde kadınların çıkardığı aylık kadın dergilerine iki örnek. Bu dergilerden Rabotnitsa kentli kadının yaşamı üzerine odaklanırken Krestyanka’nın merkezinde daha çok kırsal kesim kadınları vardı. Bu dergilerde her türden konu kadın bakışıyla ele alınıyordu. Rabotnitsa dergisinin aylık tirajı 14.5 milyon iken Krestyanka´nınki 6.5 milyondu. 
Rabotnitsa, 1914 yılında yayınlanmaya başladı. Kentli işçi kadınların sorun ve ilgilerine odaklanıyordu. İlk sayısında kadın işçi hareketinin ilgilerini ele alıyordu. Amaç kadının toplumsal etkinliğini artırmak ve sosyalist toplumun karar organlarına katılmalarını sağlamaktı. Kitlelere savaşa ve fiyatların yükselmesine karşı biraraya gelme ve  işçi konferansları çağrısı yapan Rabotnitsa dergisi yaklaşık 30 sayfa civarındaydı. 
Bu sovyet dergilerinde her öge resmedilmiş olup bu resimlerin hepsi renklidir. Buradaki kadınlar kendilerini farklı gören kadınlardır. Kadın portrelerinde kadının güzel olup olmadığına bakılmaz. Ön kapakta renkli resim vardır. Bu bazen özel bir güne ait resimdir. Örneğin Nisan sayısında sokaklarda 1 Mayıs´ı kutlayan gençleri gösteren fotodur.
1955-1957 yılları arasında yayınlanan Rabotnitsa ve Krestyanka dergilerinden seçilen kadın fotoğraflarını görüyorsunuz.

 

ÖNCEKİ HABER

Donald Trump’ın zaferi Avrupa’yı sarstı

SONRAKİ HABER

İstanbul’da kitap mevsimi başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...