11 Kasım 2016 12:13

FSM kapansa bile 3. köprüyü kurtarmıyor

İstanbul'un kuzeyini ranta açması ve yarattığı ekolojik tahribat nedeniyle büyük tepki çeken 3. köprü tartışmaları sürüyor.

Paylaş

İstanbul'un kuzeyini ranta açması ve yarattığı ekolojik tahribat nedeniyle büyük tepki çeken ve temeli 29 Mayıs 2013 tarihinde atılan 3 milyar dolar maliyetli 3. köprü tartışmaları bitmek bilmiyor.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, tartışmaları bitmeyen 3. köprüyle alakalı yeni bilgiler paylaştı.

Yarkadaş, “Fatih Sultan Mehmet  köprüsünü kapatıp oradan geçen tüm araçları Yavuz Sultan Selim köprüsüne yönlendirseniz de devlet zarar ediyor. Bu görülmemiş bir skandaldır” dedi.

Yarkadaş şu tespitlerde bulundu: “Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün  yıllık araç geçiş garantisi 49 milyon 275 bin, bu da günlük 135 bin aracın garanti edilmesi anlamına geliyor. Yani köprüden 135 bin aracın altında yapılan geçişler milletin sırtına yükleniyor.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden 2015 yılında toplam 40 milyon 319 bin 763 araç geçmiş, bu da günlük ortalama 110 bin araç ediyor. Yani FSM’yi kapatıp araçları 3. köprüden geçirsek bile 135 bin rakamına ulaşılamıyor.

GARANTİ, HANGİ PLANLAMAYLA VERİLDİ?

FSM’den günlük geçen 110 bin aracın 87 bininin otomobil olduğunu dile getiren Yarkadaş, “Buradan servis araçlarını da çıkardığımız zaman FSM’den geçen ağır vasıta araçlarının; kamyon, otobüs, TIR 15-20 bin civarında olduğunu görüyoruz. Bu da gösteriyor ki 3. köprüden günlük ortalama geçiş rakamının bu civarda olduğu. O yüzden oradaki araç sayısının sadece yüzde 15’ini oluşturan otobüs ve kamyonlara FSM’yi yasaklamak da çözüm değil. Peki, 135 bin araçlık garanti hangi planlamayla verildi? Bu zararı milletin sırtına kim yükledi?” sorularını sordu,  

OSMANGAZİ’DE DE DURUM AYNI

Yarkadaş, geçtiğimiz aylarda açılan Osmangazi Köprüsü için ise şöyle konuştu: “Bu köprüde geçiş ücretlerinin rekabetçi bir düzeye indirilmemesi durumunda devlet, geçiş garantisi nedeniyle 22 yıl daha zararı karşılamaya devam edecek. Kimse bu ülkeye bu kötülüğü yapamaz. Yandaş medya aracılığıyla büyük reklamları yapılan köprülerden kimse geçmiyor. Zararı ise yine millet ödüyor.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

21. yüzyılın en büyük ‘Süper Ay’ına tanıklık edeceğiz

SONRAKİ HABER

Plan Bütçe görüşmesinde Saray tartışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...