09 Kasım 2016 07:48

Yüzlerce baloncuk ile mültecilerin son nefesleri…

Sualtı ve su üstünde yaptıkları sanat çalışmalarıyla bilinen UWAW bu defa Akdeniz’i geçerken hayatlarını kaybeden mültecilere dikkat çekiyor.

Paylaş

UWAW (Underwater Art Works/Sualtı Sanat Çalışmaları) sanatçı kolektifi bu yılki sualtı çalışmasıyla savaşlardan ve zulümlerden kaçan milyonlarca mültecinin Türkiye, Fas, Tunus, Cezayir, Libya Mısır üzerinden Avrupa kıtasına ulaşma hayaliyle, Akdeniz’in derin sularında kaybolan hayatlarına odaklanıyor.

"Nefes” temasından yola çıkarak “Akdeniz’de Bir Yerde” video eserini oluşturan sanatçılar; Alp Çağpar, Bengiz Özdereli, İnci İyibaş, Nezir İçgören ve Saner Gülsöken sualtında ağızdan çıkan hava kabarcıklarını stilize eden cam baloncuklar ürettirip sualtına yerleştirdi.  Videoda görülen yüzlerce baloncuk Akdeniz’i geçerken canlarını yitiren mültecilerin son nefeslerini, haykırışlarını, isyanlarını işaret ediyor.

AÇILIŞ YOK, KOKTEYL YOK,
SERGİ GEZMEK YOK

Adlarını, kimliklerini, yerlerini ve yurtlarını yitirmiş mültecilerin cansız bedenleri Akdeniz’de bir yerlerde yatıyor. Bundan dolayı küratörlüğü Rahmi Öğdül tarafından yapılan bu yerleştirmenin yeri de belli değil! Sanatçılar, süregiden trajik bir olayın anısına gerçekleştirdikleri bu sergi için bir açılış kokteyli düzenleyemezlerdi. Zira serginin yeri de belirsiz, zaten adından belli, “Akdeniz’de bir yer”. UWAW ekibinin daha önce sualtında gerçekleştirdiği diğer etkinliklerde olduğu gibi tüplü dalış yaparak ya da maske-şnorkel ile ziyaret edilemeyecek olan eserler, bilinmeyen bir tarihe kadar Akdeniz’in suları altında herhangi bir yerde duracak. Sergi videosunu ve serginin hazırlanma sürecini anlatan videoyu, www.uwawworld.com adresinden izleyebilirsiniz.

MÜLTECİLERİN SON NEFESLERİ

Videoda görülen yüzlerce cam baloncuk Akdeniz’i geçerken canlarını yitiren mültecilerin son nefeslerini, haykırışlarını, isyanlarını temsil ediyor. Deniz çayırlarının arasına misinalarla tutturulmuş, yukarı/deniz yüzeyine çıkmaya çalışan, dip akıntıları ile salınan cam balon öbekleri, deniz dibinde kaybolan canların tutunmaya çalıştıkları yaşama vurgu yapıyor.

UWAW, Denizlerin kirlenmesi, küresel ısınma gibi çevresel sorunlara dikkat çekmek amacı ile 2001 yılından bu yana sualtında sanat aktiviteleri gerçekleştiren, bağımsız sanatçıların oluşturduğu bir sanat kolektifi. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Başbakan'dan yeni başkan Trump'a çağrı: Gülen’i iade edin

SONRAKİ HABER

Greve katılarak barış isteyene sürgün cezası!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa