09 Kasım 2016 07:06

Ege Üniversitesi’nde taşeron işçiler ilk TİS’ini imzaladı

İzmir Ege Üniversitesi’nde Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığında ilk kez 530 taşeron işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme imzalandı.

Paylaş

Ege Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığında taşeron firma bünyesinde çalışan 530 işçi ilk toplu iş sözleşmesine kavuştu. DİSK Genel-İş Sendikası İzmir 7 No’lu Şube’nin 2015 yılında örgütlendiği işyerinde imzalanan TİS sözleşmesi 320’si kadın olmak üzere toplam 530 işçiyi kapsıyor.

İ.S.A.D-HAKTOK isimli taşeron firma bünyesinde çalışan işçiler, üniversitede genel temizlik, yemek pişirme, dağıtım ve büro işçileri olarak çalışıyor.

Sendikanın Kamu İşverenleri Sendikası ile masaya oturduğu ve bağıtlayamadığı sözleşme Yüksek Hakem Kurulunda sonuçlandı. 1.04.2016 ile 31.12.2017 tarihleri arasında geçerli olacak TİS için YHK, 31.12.2016’ye kadar olan sürede ücretlere yüzde 1 zam verdi. Zam oranı 2017’nin ilk altı ayı için ise asgari ücret fiyat farkları hariç yüzde 4, ikinci altı ay için de yüzde 4 olarak belirlendi.

Asgari ücretle ve hiçbir sosyal hakka sahip olmadan çalışan işçiler, ücretlerine yapılan zam düşük olsa da bir toplu sözleşmeye sahip olmaktan ve başta yemek hakkı olmak üzere sosyal haklara kavuşmuş olmaktan kaynaklı memnun olduklarını ifade etti.

Genel-İş 7 No’lu Şube TİS’in bağıtlanma süreci ve getirilerine ilişkin işçileri bilgilendirmek üzere kampüs içerisinde bir toplantı düzenledi.

‘TİS’İN BİTMESİ KADAR UYGULANMASI DA ÖNEMLİ’

Genel-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Taner Şanlı’nın da katıldığı toplantıda ilk konuşmayı yapan Şube Başkanı Kemal Köroğlu, aslında TİS haklarının gasbedilmiş olduğunu ifade etti. Köroğlu, “Bizim sözleşmelerimiz YHK’de bitiyor. Bugünkü yasalardan kaynaklı, işverenimizle masa başında bir pazarlık yapma şansına sahip değiliz. İşverenle masa başında dişe diş bir mücadeleden geçtiğinde asıl olarak TİS mücadelesi amacına ulaşmış olur” dedi. Önemli olanın düne kadar, “Taşeronda örgütlenme olmaz”, “Ege Üniversitesinde örgütlenme olmaz”, “İşçiler örgütlenemez, TİS olmaz”, diyen bütün anlayışlara inat bugün işçilerin hem sendika hem de TİS hakkına kavuşmuş olması olduğunu dile getiren Köroğlu, “En önemlisi de TİS’in bitmesi değil, uygulanır hale gelmesidir” dedi.

‘KADRO HAKKI İÇİN MÜCADELEYE DEVAM’

Taner Şanlı da Ege Üniversitesi’ndeki örgütlenmeyi tüm Türkiye’de örnek olarak anlattıklarını ifade ederek, “Çaresizlik, umutsuzluk yok. Bizler burada ev sahibi olduğumuzun hissini hiçbir zaman unutmazsak, birliği ve beraberliği devam ettirirsek sonuç alırız. Kadro hakkımız için, yarınlarımız için alanlara çıkmak zorundayız. ‘Her şey oldubitti’ dememeliyiz. Bu ülkede halen işverenin iki dudağı arasında çalışan on binlerce işçi dostumuz var. Onlar için de kafa yormalıyız. Bizler de dün hiçbir hakkı olmayan işçilerdik. Bizim anayasamız bu sözleşme artık. Her şeye rağmen emeğin karşılık bulması çok güzel. Bu mücadeleyi sizler verdiniz birlikte vermeye devam edeceğiz” dedi.

Kendisi de 10 yıl boyunca aynı işyerinde çalışan ve örgütlenme gerçekleştikten sonra sendikanın şube sekreterliğine seçilen Özgür Genç, sözleşmenin maddeleri hakkında bilgi verdi. Genç, “Artık ‘ben’ değil ‘biziz’. Toplusözleşmemizin imzalanması da mücadele ederek çok şey kazanılabileceğini öğretti. Ege Üniversitesi işçileri yılmadı, yıkılmadı, birlik beraberliğini bozmadı. Bundan sonra daha güzel yerlerde daha çok şey kazanarak yolumuza devam edeceğiz” dedi.

‘ARTIK BİZİ EZEMEYECEKLER’

TİS’e ilişkin görüşlerini aktaran işçiler, en çok taşeron işçisi olmaktan dolayı hor görülmek ve ezilmekten şikayetçi olduklarını dile getirdi. Haksızlıklara, kötü sözlere çokça maruz kaldıklarını belirten işçiler, “Artık arkamızda sendikamız var. Direndiğimiz için kendimizle gurur duyuyoruz. İyi ki bu mücadelemizi kazandık, bizi ezemeyecekler artık eskisi gibi” sözleri ile duygularını dile getirdi.

İŞÇİLERİN KAZANDIĞI SOSYAL HAKLAR

İşçilerin kazandığı haklar arasında, yılda 10 gün ikramiye, çocuk başına her ay, her çocuk için 25 lira çocuk yardımı, her yıl eylül ayında ödenmek üzere ilkokul için 100, ortaokul için 110, lise ve dengi okullar için 120, yüksekokul ve üniversite için 140 lira eğitim yardımı bulunuyor. Ayrıca raporlu olunan günlerde ücretlerden kesinti yapılmaması, her ay 30 lira yakacak yardımı, işçilere günde bir öğün yemek yeme hakkı, yemek verilmediği takdirde 6 lira günlük yemek ücreti ödenmesi kararlaştırıldı. Yemek hakkı en çok alkış alan maddelerden biri oldu.

Ayrıca, dini bayramlardan önce 75’er lira bayram harçlığı, evlenenlere 140 lira evlilik yardımı, hafta tatillerinde ve bayramlarda çalışma karşılığı 2 yevmiye verilmesi, 1-5 yıl arası çalışmış olanların 16 gün, 5-15 yıl arası 22, 15 yıldan fazla çalışanların da 28 gün senelik izin kullanması imza altına alındı.

İşçilerin kıdem tazminatları 35 gün üzerinden, ilk işe giriş tarihinden itibaren ve son aldıkları brüt ücret üzerinden hesaplanacak. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Putin’in danışmanı: Darbe girişiminden arkasında ABD var

SONRAKİ HABER

ABD Başkanı Trump: Amerika’yı yeniden inşa edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...