03 Kasım 2016 15:54

İbadi: Anlaşmazlık sürerse iki halk da kaybeder

Musul Operasyonu kent merkezine ulaşırken AKP Hükümeti ile Irak Hükümeti arasındaki karşılıklı açıklamalar sürüyor.

Paylaş

Musul’da operasyon kent merkezine ulaştı. Operasyona katılma ısrarını uzun süre devam ettiren AKP Hükümeti ile Irak Hükümeti arasındaki karşılıklı açıklamalar ise sürüyor. Daha önce Türkiye’yi ‘işgalcilikle’ suçlayan Irak Başbakanı Haydar İbadi bugün uyarılarını sürdürdü, “Irak’tan izin alınmadan yapılacak bir müdahale ‘ülkeye saldırı’ sayılır” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Irak’ın IŞİD’in elindeki Telafer kentine 167 kilometre uzaklıktaki Silopi sınırına askeri yığınak yapması iki hükümet arasındaki gerginliği artırmıştı. AKP, Irak’taki Şii etkisini kırmak ve Musul’un IŞİD sonrası yönetiminde söz sahibi olmak istiyor. Ayrıca Iraklı Şii milislerin Telafer’de başlattığı operasyona da karşı çıkıyor.

‘SAVAŞMAK İSTEMİYORUZ AMA...’

Konuyla ilgili bugün ikinci bir açıklama yapan Irak Başbakanı Haydar İbadi, Irak’tan izin alınmadan yapılacak bir müdahalenin ‘ülkeye saldırı’ sayılacağını, Türkiye’yle savaşmak istemediklerini, ancak gerekirse kendilerini savunacaklarını söyledi.

Doğan Haber Ajansı Irak Muhabiri Ahmet Haşim Muhtaroğlu’nun geçtiği habere göre, İbadi bu açıklamaları, Telafer’den gelen bir heyeti kabulü sırasında yaptı. Irak devlet televizyonunda yayımlanan görüşmede, İbadi, “Telafer’i çok yakında kahraman güçlerimiz geri alacaktır ve zaferimiz tüm iyilerin kötülere karşı zaferi olacaktır. Telafer’in birlik olması bizim için önemlidir” dedi. İbadi ayrıca şu ifadeleri kullandı: “İki komşu devlet arasında savaş olursa bu savaşta iki devletin de kârı olamaz, çünkü bu savaş uzak bir ülke ile değil. Çatışma ve anlaşmazlıklar devam ederse iki halkın da kaybı olur ve her iki ülke zarar görür. Bu yüzden savaşa istekli değiliz.”

‘TÜRKİYE’Yİ KIŞKIRTMAYIN’ ÇAĞRISI

Irak Başbakanı İbadi, AKP Hükümetinin Irak’taki müttefiklerine de seslenerek, “Bazıları kendilerinin Iraklı olduklarını iddia ediyorlar ancak Türkleri bize karşı devamlı tahrik ediyorlar ve iki devleti birbirine salmak için gayret gösteriyorlar. Bu bana çok şaşırtıcı geliyor. Türkiye ile diplomatik kanallar açtık ve konuyu sakinleştirmek için diyalog kurduk ve bu vesileyle bazılarının yalan bilgiler aktardığını keşfettik. Bunların tek amacı Türkiye’yi krize sürüklemek. Bunlar Türkiye Irak’a geldikten sonra başa geçmeyi hayal ediyorlar, IŞİD ile yaptıkları hatayı şimdi yine tekrarlıyorlar. Zaten IŞİD’in Musul’a girişini bunlar kolaylaştırmıştı”
AKP Hükümeti Irak’ta eski adı Haşdi Vatani yeni adı Ninova Bekçileri olan Sünni milisleri destekliyor. Aynı zamanda uzun bir süredir de Kürt Bölgesel Yönetimi ve Başkanı Barzani ile iyi ilişkileri sürüyor. Ancak Barzani daha önceki açıklamalarında Türkiye’nin Musul operasyonuna katılması için Irak hükümetini ikna etmesi gerektiğini söylemişti.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Baluken'den idam tepkisi: Tartışılması bile yanlış

SONRAKİ HABER

‘Musul, Türkiye-Irak savaşını tetikleyebilir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...