21 Mayıs 2012 12:10

CEHA işçilerinin ‘Yumurtacı Dayı’sı

Kayseri’de uzun yıllar sonra ilk defa, DİSK’e bağlı bir sendikanın örgütlenme çalışmaları sürüyor. Yıllarca Hak-İş’in patron yanlısı tutumları nedeniyle örgütlenmeye mesafeli duran Kayserili işçileri DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş sendikası bir hayli heyecanlandırıyor.Birleşik Metal İş, yılın b

CEHA işçilerinin ‘Yumurtacı Dayı’sı
Paylaş
Ferhat Kiş / Ümit Kartal

Birleşik Metal İş, yılın başından bu yana CEHA Büro Mobilyalarında sendikalaşma mücadelesi veriyor. Patronun gözdağı vermek üzere işten çıkardığı işçiler ise bugünle birlikte 19 gündür fabrika önünde direnişteler. Organize Sanayi Bölgesi’nde yürüyüşler düzenleyen, bildiriler dağıtan, 1 Mayıs’a kitlesel bir şekilde katılan CEHA işçilerini, şu an OSB’de neredeyse duymayan ve konuşmayan yok. CEHA Büro Mobilyaları işçilerinin mücadelesi, Kayseri’de -işçi dostu ya da düşmanı- birçok çevre tarafından takip ediliyor. Bunlardan biri de ‘CEHA işçilerinin yumurtacı dayısı’…

70’İNDEN SONRA DİRENİŞÇİLERLE…

İbrahim Fırat 70 yaşında ve SSK emeklisi. Emekli maaşı ile geçinemediği için, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrika çıkışlarında yumurta satıyor. Yaklaşık 10 yıldır vardiya çıkışına geldiği CEHA, bu aralar İbrahim dayı için de farklı bir anlam taşıyor. 2 haftadır, direnişçi işçilerle çay içip sohbet eden İbrahim dayı ile işçilerin sendikalaşma mücadelelerini konuştuk.

ASGARİ ÜCRETLE YUMURTA ALMAK BİLE ZOR

Günde 10-15 lira kazandığını anlatan İbrahim Fırat, çoğunlukla veresiye çalışıyor. Biz sohbet ederken işçilerden biri gelerek borcunu soruyor ve ‘14 lira’ olduğunu öğrenince “İnşallah haftaya öderim” diyor. İşçilerin borçlarını ödeyememesini anladığını ve kızmadığını anlatan İbrahim dayı, “40-45 yaşlarında biri var mesela. 8 yıldır tanırım ve çok da severim. Adamın biraz borcu var. Utancından servislerin arkasından dolaşarak gidiyor. Çoluklu çocuklu kocaman adam” diyor. İşçilerin zor geçindiğini bildiğini ifade eden İbrahim Fırat, “asgari ücretle yumurta almak bile zor” diyor.

BAŞKA FABRİKALARDA İKRAMİYE VAR BURDA YOK

İşçilerin maaş zamanında kendisinden alışveriş yaptığını söyleyen İbrahim dayı, “Ayın 10’u ile 15’i arasında burada alan çok oluyor. Bazı fabrikalarda ikramiye var. İkramiye alınca da işçiler, hemen yanıma yumurta almaya gelirler. Ama burada ikramiye yok” diyor. Kendisinin bile 800 lira emekli maaşıyla 2 kişilik ailesini geçindirmekte zorlandığını anlatan İbrahim dayı, “İşçiler tabi ki ekmeğinin peşinde koşacak” diyerek sendikalaşma mücadelesine destek veriyor. (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Michael Haneke görücüye çıktı

SONRAKİ HABER

İşçi taşıyan traktör devrildi: 1 ölü, 35 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa