7 ÇOK GEÇ!
İnsanların bilişsel gelişiminin yüzde yetmişi 0-6 yaş arasında tamamlanır. Yedi yaşından sonra öğrenme, önceki öğrenilenlerle bağlantı kurularak gerçekleştirilir. Bu demek oluyor ki altı yaşına kadar ne kadar uyarıcı gönderilirse bir çocuğun beynine, ne kadar çok bilgi verilirse sonraki yıllarda bağlantı kurma gücü artacağı için çocuk daha iyi öğrenir.
Okul öncesi dönemin ne kadar önemli olduğu anlaşıldıkça ülkemizde de okul öncesi eğitimle ilgili çalışmalar başlatıldı.
Yeni okullar, derslikler açıldı, okul öncesi öğretmenleri atandı. Fakat yalnızca anasınıfları açılmasıyla yani sadece bir yıl ile sınırlandırılan bir çalışma yapıldı. Oysa bir çocuğun sosyal, psikolojik, fiziksel, zihinsel gelişimi için bu eğitimin üç yaşından itibaren başlaması gerekiyor.
Okul öncesi eğitim gelişimleri için gerekli olduğu kadar çocuklarda ortaya çıkabilecek psikolojik, fiziksel, zihinsel sorunların erken teşhisi için de çok önemlidir. Çünkü aileler bu konuda yeterince bilgili olamadıkları için ya da objektif bakamadıkları için sorunları çoğu zaman göremiyorlar.
Devletin bu hizmeti ücretsiz kreşler, anaokulları açarak tüm çocuklara sağlaması gereklidir. Ana okullarını zorunlu hale getiren hükümet, bu işin masraflarını velilerin sırtına yıktı. Bu eğitim için yeterince bütçe ayrılmadığından sınıflar yetersiz kaldı, öğrenci sayıları olması gerekenin üstüne çıktı. Üstelik en kötüsü bir çok veli istenen parayı ödeyemediği için çocuklarını anasınıflarına kaydedemedi.
Okul öncesi eğitim madem ki zorunlu hale getirilecek kadar önemseniyor ve gerekliliği kavranıyor, öyleyse her çocuk için belirli bir okul öncesi ödeneği hazırlanmalı. Böylece tüm çocuklar bu eğitimden eşit olarak faydalanabilir. Parası olan ailelerin çocuklarının okul öncesi eğitim alıp, parası olmayanların bu eğitimden mahrum bırakıldığı adaletsiz durum ortadan kaldırılmalı.
Çocuk Gelişimi Uzmanı ve Anasınıfı Öğretmeni
Evrensel'i Takip Et