21 Ekim 2016 08:57

Eşit koşullarda okumak istiyoruz

Peki hangi okul devletin verdiği kitapları kullanıyor? Neden öğretmenlerimiz farklı kaynaklardan ders işliyor?

Paylaş

Mustafa ARIKBOĞA 
İMKB Fen Lisesi
Adana

Yıllardır devlet bizlere parasız ders kitapları dağıtıyor. Peki hangi okul devletin verdiği kitapları kullanıyor? Neden öğretmenlerimiz farklı kaynaklardan ders işliyor? Cevap çok basit. Çünkü devletin bizlere verdiği bu kitapların konu anlatımı ve soru sayısı geleceğimizi belirleyecek olan YGS ve LYS sınavlarına hazırlanmak için çok yetersiz. Bu nedenle öğrenciler yardımcı kaynaklar edinmek ve özel dersler almak zorunda kalıyor. Ama ne yazık ki herkesin bütçesi uygun olmadığından kimse eşit şartlarda sınava hazırlanamıyor. Aynı durum yabancı dil dersleri için de geçerli. Bu kadar yıldır yabancı dil dersleri görüyoruz. Peki kim bir turistle karşılaştığında onunla konuşabiliyor? Okulda bize yıllarca verilen yabancı dil eğitiminde nasıl konuşacağımız öğretilmiyor. Sadece her sene öğrendiğimiz ama bir sonraki senenin başında unuttuğumuz bilgileri öğreniyoruz, ezberliyoruz. Dil öğrenmek isteyenlerse cep yakan dil kurslarına gitmek zorunda kalıyor. Kısacası, Türkiye’de bir şeyler başarmak, kendimizi geliştirmek istiyorsak, iyi bir üniversiteye ya da liseye gitmek istiyorsak dışarıdan çeşitli destekler almamız gerekiyor. Maddi gücü olan ailelerin çocukları özel dersler alıp yardımcı kaynaklardan çalışarak sınava girerken, parası olmayan ailelerin çocukları ise yeterince hazırlanamadan sınavlara giriyorlar. Dışarıdan çeşitli destekler almadan bir şeyler başarmak çok zor.


MESLEK LİSESİNDE MİSİN? VAY HALİNE

Ege İNANÇ
Adana

Merhaba arkadaşlar. Ben Adana Mehmet Kemal Tuncel Sağlık Meslek Lisesi 10. sınıf öğrencisiyim. Sizlere meslek liselerinin sorunlarından bahsedeceğim. Bizler 10. sınıfta temel derslere ek olarak meslek dersleri görmeye başlıyoruz. İlk sorun burada karşımıza çıkıyor. Çünkü meslek derslerimizin kitaplarını devlet karşılamıyor, bizlerden yüklü miktarda kitap parası isteniyor. Bu konuyu öğretmenlerimize açtığımızda da değişen bir şey olmuyor. Parası olan kitaplarına ulaşıyor, olmayanlar fotokopilerle idare ediyor. Meslek derslerinin verdiği sorunlarla bitmiyor meslek lisesinin sıkıntısı. 9. ve 10. sınıfta gördüğümüz temel derslerin 11. ve 12. sınıfta olmaması apayrı bir sorun olarak karşımızda durmaya devam ediyor. Bunun yanında üniversiteye sınavsız geçiş hakkımızı ve ek puanımızı kaldırmış olmalarına da değinmeden geçmeyelim. Normal bir lisede 4 sene boyunca verilen eğitim bile sınavlar için yetersiz kalırken biz meslek liseliler bu eğitimi 2 yıl alıyoruz. Lise bitince de herkesle aynı sınava giriyoruz. Şansı ve parası olanlar bu sınavları atlatacaklar ama bizim ne olacağımız merak konusu.
UCUZ İŞ GÜCÜ OLMAK İSTEMİYORUZ
Staj sorununu bilmeyen yoktur. Biz son sınıfta haftada 3 gün hastanelerde ebelik, hemşirelik ya da hasta bakıcılık gibi bölümlerde staj yapıyoruz. Haftada 2 gün okula gidiyoruz. 3 günlük staj süresinde okulda görmediğimiz dersleri, 1 haftanın 2 güne sıkıştırıyorlar. 2 günde 24 saat ders işliyoruz. Zaten 12. sınıf olmuşsun önünde üniversite sınavı gibi bir zorunluluk var, aynı zamanda staj da yapıyorsun. Bir de okula gittiğin günler 2 kat fazla ders görüyorsun. Sınava hazırlanacak vaktin kalmıyor. Ucuz iş gücü olarak hastanelerde çalıştığımız yetmiyormuş gibi bir de 2 gün okulda koşturuyoruz. Üniversiteye sınavsız geçiş hakkımızı ve ek puanlarımızı geri istiyoruz. Staj yaptığımız hastanelerden de emeğimizin karşılığını almak taleplerimiz arasında.


İŞSİZ GENÇLİK ÇOĞALIYOR

Çukurova Elektrik Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi’nden bir öğrenci
Adana

Merhaba arkadaşlar. Çukurova Elektrik Teknik ve Meslek Lisesi öğrencisi olarak bu yazıyı yazmak gurur verici. Öncelikle bir meslek lisesi öğrencisinin sıkıntısı bitmez, gerek okul, gerek öğretmenler, gerekse son sınıftaki staj... Bende bu yıl son sınıfa geçtim ve staja başladım. Staj yönünden sıkıntı çeken öğrenci sayısı çok fazla bu yüzden koordinatör öğretmenlerin hiçbir yönde katkısı olmuyor ve işsiz gençlik çoğalıyor. Bu çoğalmaya katkısı olan bir diğer sınıf da patronlar olarak bildiğimiz yöneticiler ve üst düzeydekilerdir. Öğrenciler olarak bu yönde sıkıntımız büyük ve istediğimiz daha düzgün bir eğitim sistemi; ayrıca daha fazla ilgi. Bu ilgi şu yönde. Bir öğrenci olarak öğretmenlerimizin bizleri staj yapabileceğimiz iş yerlerine yollayarak daha yoğun ilgi-alakada bulunması ve okuyan gençlerin şevkini arttırarak bu bozgun düzeni bozmaları ayrıca özgür bir yapıyla ilgilenmelerine olanak tanımalarını istiyorum.
Son olarak okul aidatları ve staj defterine değineceğim. Bizden istedikleri aidatlar ve staj defterleri maddi durumu olmayan birçok öğrenciyi sarsacak derecede ve ücretlerinin ödenmesi dayatılıyor. Bu katı kurallar, imkanı ve durumu olmayan öğrencilerimiz tarafından sürekli dile getiriliyor. Zaten mezun olduğumuzda işsizlik gibi büyük bir sorunla uğraşırken; öğrencilik hayatımızda da birçok engelle karşılaşıyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Proje okullarda neler oluyor?

SONRAKİ HABER

Büyük metal fabrikasından genç bir işçi: OHAL kaldırılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...