11 Ekim 2016 14:30

Usta Yönetmen Halit Refiğ mezarı başında anıldı

Türkiye sinemasının duayen yönetmenlerinden biri olan Halit Refiğ ölümünün 7. yıl dönümünde mezarı başında dostları tarafından anıldı.

Paylaş

Türkiye sinemasının duayen yönetmenlerinden biri olan Halit Refiğ ölümünün 7. yıl dönümünde mezarı başında dostları tarafından anıldı.

Türkiye sinemasının geniş kitlelere yayılmasını sağlayan ve birçok unutulmaz filme imza atan, 2009 yılında kaybettiğimiz usta yönetmen Halit Refiğ anıldı. Zincirlikuyu Mezarlığı”nda düzenlenen törene eşi Gülper Refiğ, İBB Kültürel Etkinlikler Müdürü Şevket Demirkaya, Yönetmen Ertem Göreç, gazeteci-yazar Ali Saydam ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Prof. Sami Şekeroğlu Sinema TV Merkezi Müdürü Prof. Asiye Korkmaz, “Hanım” ve “Karılar Koğuşu” adlı filmlerin görüntü yönetmeni Çetin Tunca, Halit Refiğ”in öğrencilerinden Serdar Ülkü Pehlivanoğlu ile aile yakınları ve sevenleri katıldı.

HALİT REFİĞ KİMDİR?

Halit Refiğ, 1934 yılında İzmir’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Şişli Terakki Lisesi’nde tamamlayan Refiğ, Robert Koleji Mühendislik Bölümü”nde eğitimine devam etti. 1956”da Nijat Özön ile birlikte yayınladıkları “Sinema”, “Kim” isimli dergilerde; “Yeni Sabah” ve “Akşam” gazetelerinde sinema eleştirileri yazdı. İlk sinema çalışmasına 1958 yılında Atıf Yılmaz’n “Yaşamak Hakkımdır” isimli filminde asistanlık yaparak başladı. Farklı ve incelikli hikâyeleri ustalıkla anlatan sinema kuramcısı Halit Refiğ, 1960’ta ilk filmi olan “Yasak Aşk”ı çekti. 1964 yılında “Gurbet Kuşları”, 1990 yılında ise “Karılar Koğuşu” filmi ile Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Yönetmen” ve “En İyi Film” ödüllerini aldı. 70’li yıllarda televizyon filmlerine yöneldi. 1974”de Türkiye”de ilk defa İDGSA Film Arşivi tarafından başlatılan eğitim çalışmalarına katıldı. 1975’den itibaren İDGSA Sinema-TV Enstitüsü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Aynı yıl TRT Kurumu adına çektiği “Aşk-ı Memnu” ile dikkatleri üzerine çekti. Olgunluk döneminde daha çok düşünsel yanı ağır basan ürünler veren yönetmen; “Teyzem”, “Hanım”, “İki Yabancı” ve “Köpekler Adası” gibi filmleriyle yurt içinde ve dışında birçok ödül kazandı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Çin’de göçmen işçilerin kaldığı binalar çöktü: 22 ölü

SONRAKİ HABER

İtalya Olimpiyat Komitesi, Roma'nın adaylığını durdurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...