17 Mayıs 2012 12:02

Engelliler için emsal karar

DEVLET Demiryolları trenlerinde (TCDD) engelli ve refakatçısının ücretsiz seyahat hakkı olmasına karşın bu haktan yararlanamayan görme engelli Amil Korkunç, TCDD’ye açtığı davayı kazandı. Buna göre engelli vatandaşlar artık “ağır özürlü ve yaşam aktivitelerinde başkalarının yardımına muhtaçtır” i

Engelliler için emsal karar
Paylaş
Şiar Can Şener

Pamukkale Üniversitesi 1. Sınıf Öğrencisi Amil Korkunç, ücretsiz seyahat hakkından yararlanamaması üzerine geçtiğimiz yıl TCDD’ye dava açmıştı. Yüzde yüz görme engelli olan Amil Korkunç, seyahat hakkının kağıt üstünde kaldığını, bu haktan yararlanabilmek için çalmadığı kapı kalmadığını gazetemize anlatmıştı.

Ankara 4. İdare Mahkemesi’ne açılan dava sonucunda, Mahkeme Heyeti engelliler lehine emsal bir karar verdi. Kararda, TCDD’nin “ağır özürlü ve yaşam aktivitelerinde başkalarının yardımına muhtaçtır” ibareli rapor istemesinin hukuka aykırı olması nedeniyle söz konusu 27839 sayılı Yolcu Dairesi Başkanlığı işleminin iptaline karar verdi. Gerekçeli kararda, söz konusu raporu alan kişinin “ağır özürlü ve yaşam aktivitelerinde başkalarının yardımına muhtaç” kabul edilmesi halinde hiçbir kurumda iş bulma olanağı olmayacağına da dikkat çekildi.     

BÜTÜN KAPILAR YÜZÜNE KAPANMIŞTI

Amil Korkunç yaşadıklarını gazetemize şu ifadelerle anlatmıştı: “Yaşadığımız sıkıntı bir değil, bin. Son olarak Devlet Demiryolları (TCDD) engelli ve refakatçisinin ücretsiz seyahat etmesi için uygulama başlattı. Bu hakkı kullanabilmemiz için TCDD, ‘Engelli ve refakatçisi birlikte seyahat edebilir’ yazısının yer aldığı bir sağlık raporu istiyor. Ben de Numune Hastanesine gittim, bana ‘Sen ağır engellisin zaten, benim de böyle bir rapor vermeye yetkim yok’ dediler. TCDD ise hastaneden bana verilen yanıta karşılık, ‘Sen ağır özürlüsün ama raporuna bu ibareyi ekleteceksin’ dedi. Ben de, TCDD görevlisine ‘O zaman bunu niye hastaneye bildirmediniz?​’ diye sordum. Bana ‘Onu bilemeyiz’ diyorlar. Özürlüler İdaresi Başkanlığını aradığımda ‘ilgileneceğiz’ diyorlar başka da bir şey yok. Ben TCDD Genel Müdürünü de aradım. Komik… Bana, ‘Bu rapora ek ibareyi koymamızı bizden Engelliler Vakfı istedi’ dedi. Engelliler Vakfı Başkanını aradım, o ise ‘Biz böyle bir şey duymadık, böyle bir talimat vermedik’ dedi. Tekrar TCDD’yi aradım, görevli memur, ‘Biz de yasayı anlamadık, muallaktayız’ yanıtı verdi”.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kürtçe şarkıya yine hapis cezası

SONRAKİ HABER

Sosyal ‘Güvencesizlik’ Haftası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...