27 Eylül 2016 00:55

43 öğrenci hâlâ kayıp: Meksika’da adalet arayışı sürüyor

Meksika’da 2 sene önce kaybedilen 43 Ayotzinapa Öğretmen Okulu öğrencisinin aileleri adalet arayışlarına ise devam ediyor.

Paylaş

Meksika’da Ayotzinapa öğrencilerinin akıbeti henüz belli değil. Meksika’da 2 sene önce kaybedilen 43 Ayotzinapa Öğretmen Okulu öğrencisinin aileleri adalet arayışlarına ise devam ediyor.

‘ARAŞTIRMALAR SÜRECEK’

TeleSur’un haberine göre, Meksika hükümetinin avukatı kaybolan 43 Ayotzinapa öğrencilerinin davasının hükümetin en önemli önceliklerinden birisi olduğunu iddia etti. Hükümet yetkililerine göre dava araştırmacılar öğrencilerin akıbetine dair kesin bir sonuç buluna kadar sürecek.  

‘ÇÖPLÜK İDDİASI YENİDEN GÜNDEMDE’

Meksika Hükümeti ise, pek çok kurum tarafından yalanlanan ‘Öğrencilerin çöplükte çeteler tafafında yakıldığı’ iddiasında ısrarlı. Hükümet tarafından, yaklaşık 2 yıldır kayıp olan öğrencilerin cesetlerinin yakıldığından şüphelenilen çöplüğün, yeniden incelenmesi talep edildi. Meksika Hükümetinin hazırladığı raporda, başkent Meksiko City’nin güney batısında kaybolan gençlerin bir çöplükte yakıldığı iddiasına yer vermişti. Ancak 43 genç hakkındaki soruşturma yürüten bağımsız araştırma komisyonu (IACHR) tamamlanan resmi soruşturmadaki bulguların yanlış olduğunu açıklamıştı.

ÖĞRENCİLERİNİ BEKLEYEN SINIFLAR

Kaybolan öğrencilerin anısı ise her yerde yaşatılmaya çalışılıyor.  Kayıp öğrecilerin yurt odaları hatıralaryıla süslenmiş durumda. Fakültenin ana meydanında 42 boş sandalye bulunurken, merkezindeki basketbol sahasında öğrecilerin fotoğrafları yer alıyor.  BBC’den Katy Watson’a konuşan Maricarmen Mendoza kayıp Jorge Anibal Cruz Mendoza’nın annesi. “Onu benden canlı aldılar, onu canlı istiyorum” diyor. Mendoza öğrecilerin kaybolmasında Devlet Başkanı Pena Nieto’yu suçluyor.

SORUŞTURMALARIN KRONOLOJİSİ

Ocak 2015: Hükümet polislerin öğrecileri uyuşturucu çetelerine teslim ettikten sonra öğrecilerin çöplükte yakıldığını iddia etmişti.
Eylül 2015: Inter-Amerikan Komisyonu uzmanları, hükümetin soruşturmasının tamamen kusurlu olduğunu açıkladılar.
Şubat 2016: Arjantin adli tıp uzmanları öğrencilerin çöpte yakıldıklarına dair hiçbir biyolojik ya da fiziksel kanıta ulaşmadılarını açıkladılar.
Nisan 2016: Uzmanlar, ikinci bir rapor yayınlayarak, hükümetin soruşturmayı engellediğini söyledi.

NE OLMUŞTU?

AYOTZİNAPA Öğretmen Okulu öğrencisi olan 43 kişi, 26 Eylül 2014’te Guerrero eyaletinde, Iguala kentinde kaybedilmişti. 43 öğrencinin, 1968’de Tlatelolco Katliamı’nı anmak için Mexico City’e gitmek üzere otobüs kaldırdığı, otobüsün yolculuğu sırasında ise polis tarafından durdurulduğu biliniyor. Resmi araştırmalar ise öğrencilerin alıkonulduğunu sonrasında ise ‘Guerreros Unidos’ çetesine teslim edildiği ve öldürüldüğünü iddia ediyor.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Donetsk’in yerel seçim adayları halkla buluştu

SONRAKİ HABER

Kamu emekçisi, arkadaşının 'örgüt üyesi' olduğuna inanmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...