24 Eylül 2016 00:52

Donbass’ta yerel seçimlere doğru

Evrensel, Donbass'ta yerel seçimleri izleyen Türkiye'den tek gazete.

Paylaş

Ukrayna'da’da tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden ve Donbass bölgesinde bulunan iki devlet yapılanması Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri, tarihlerindeki ilk ‘yerel ön seçimlere’ (Praymeriz) hazırlanıyor. 2 Ekim’de gerçekleştirilecek olan ön seçimler, henüz tarihi açıklanmayan resmi yerel seçimler öncesi hem Donbass hem de eski Ukrayna topraklarındaki ilk ön seçim olma özelliğini taşıyor. 

Bağımsızlık ilanının üzerinden iki buçuk yıl geçmesine karşın her iki Cumhuriyetin de yerel konseyleri için henüz seçimler yapılmadı. 2014 baharındaki kuruluşlarının ardından 2 Kasım 2014’te eş zamanlı, merkezi halk sovyetleri ile devlet başkanlıkları seçimleri yapılmıştı. 

Öte yandan 18 Eylül tarihinde seçimler için aday adaylığı başvuruları sona erirken, 2 Ekim’de ise yerel seçimlerdeki bütün adaylar belirlenmiş olacak. Haftalardır hazırlıkları devam eden ‘ön seçimler’ sırasında bölgede hazır bulunacak uluslararası resmi gözlemci heyetlerinin yanı sıra, şimdiden her iki tarafta da bazı yabancı gazeteciler ön seçimlere yönelik hazırlık ve bilgilendirme toplantı ve basın brifinglerine katılıyorlar. Donetsk ve Lugansk’a gelmeye başlayan yabancı gazeteciler için bu amaçla pek çok toplantı ve basın toplantısı organize ediliyor.

DEPREM: TÜRKİYE DONBASS’LA İLGİLİ

Bu kapsamda önceki gün Donetsk Haber Ajansında (DAN) ‘Geçici Seçim Komisyonunun düzenlediği toplantıya İtalyan Gazeteci Vittorio Ranceloni ile Türkiye’den gazetemiz Evrensel’i temsilen Okay Deprem konuşmacı olarak katıldılar. Donbass’ı iki yıldan uzun süredir yakından izleyen ve Rusya ve Ukrayna Muhabirimiz Deprem, burada yaptığı konuşmada iki yıl önceki genel seçimleri de burada, DNR’de gazeteci olarak izlediğini belirterek Türkiye halkının azımsanmayacak bir kısmının Donbass’taki özgürlük mücadelesine ilgili olduğunu ve desteklediğini belirterek, “Türkiye halkı için de Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerindeki seçimlerin ne derece özgür, adil ve demokratik koşullarda yapılıp yapılmadığı elbette önem arz etmektedir. Bizler hepimiz, buranın halkının özgür iradesinin sandığa nasıl yansıttığını ve kendi geleceğini nasıl belirlediğini görmek, öğrenmek istiyoruz” dedi. 

İKİ SOSYAL HAREKET YARIŞACAK

Oy kullanmak ve aday olabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmanın yeterli olduğu DNR’de siyasi parti niteliğinde iki toplumsal hareket bulunuyor.  “Donetsk Cumhuriyeti” ve “Özgür Donbass” hareketleri ile bağımsız adaylar esas olarak seçimlerde yarışacak. (Donetsk/EVRENSEL)
      

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş, Galatasaray’ı ağırlıyor

SONRAKİ HABER

Akit sadece Evrensel’i değil tüm işçileri hedef almıştır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...