20 Eylül 2016 17:24

Obama, son kez BM'ye seslendi: Suriye'de askeri çözüm olamaz

Barack Obama, Suriye'deki hiçbir askeri çözümün diplomasiyle kazanılacak bir başarının yerini tutamayacağını söyledi.

Paylaş

Bugün başlayan ve 26 Eylül'e kadar sürecek BM Genel Kurulu toplantısında son kez ABD başkanı olarak kurula seslenen Barack Obama, Suriye'deki hiçbir askeri çözümün diplomasiyle kazanılacak bir başarının yerini tutamayacağını söyledi.

Sputnik’in haberine göre Bugün başlayan ve 26 Eylül'e kadar sürecek BM Genel Kurulu toplantısında ABD Başkanı Barack Obama, başkan olarak son kez konuştu. Konuşmasına kendi yönetimi döneminde gerçekleşen başarıları överek başlayan Obama, bu dönemde dünyada şiddetin azaldığını ve daha huzurlu bir yere dönüştüğünü belirtti. Suriye'deki bir türlü sona ermeyen çatışmalara değinen Obama, süren tüm uğraşılara rağmen askeri bir çözümün bu ülkede var olamayacağını, bu nedenle politik bir çözümün tek seçenek olduğunu vurguladı. 

İSRAİL'E İŞGALCİ DEDİ 

Obama, İsrail ve Filistin sorununa yönelik olarak Filistin'in İsrail'in meşru devlet yapısını tanıması gerektiğini belirtirken İsrail'in de sonsuz kadar Filistinlilere ait olan toprakları işgal etmeye devam edemeyeceğini belirtti. 

Obama, "Küresel bütünleşmeyi tamamen reddetmek bir çözüm olamaz" dedi. "Toplumlar kendi liderlerini seçebilir ama özgürlüklerin kısıtlandığı yerler de var" diyen Obama "Küreselleşmenin faydalarını elde edenler eşitliği unuttular" şeklinde konuştu. Küreselleşmenin beraberinde bazı sorunlar getirdiğini vurgulayan ABD Başkanı Obama şunları söyledi: "Küreselleşmenin faydalarını elde edenler eşitliği unuttular. Bu gerçek sorun gözardı edilince radikalleşme, mezhepleşme çıktı. Küresel entegrasyonu tamamen rededemeyiz. Küresel bütünleşmeyi tamamen reddetmek bir çözüm olamaz. Aksine böyle bir entegrasyonun faydalarını herkese yayabiliriz. Küresel ekonomiyi herkes için daha işler hale getirmemiz lazım. Küreselleşme ve hızlı teknolojik ilerleme işçilerin konumunu zor hale getirmemeli." 

'KUZEY KORE HEPİMİZİ TEHDİT EDİYOR' 

Sürekli nükleer füze denemeleri yapan Kuzey Kore'nin tüm dünyayı tehdit ettiğini savunan Obama, nükleer silah sahibi ülkelerin sorumluluklarının diğer ülkelerden çok daha fazla olduğunu öne sürdü. Obama bu ülkelerin ellerindeki nükleer stoğu yavaş yavaş azaltarak yok etmeleri gerektiğini ve teste asla tabi tutmamaları gerektiğinin altını çizdi. Obama, Güney Çin Denizi'ndeki problemin de barışçı yollardan çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı. Çin ve Rusya'yı buradaki meseleye karışmakla suçlayan Obama, bu ülkeleri komşularını silahlandırmakla itham etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Velisiyle öğrencisiyle Hataylılar 'Öğretmenime dokunma' dedi

SONRAKİ HABER

Hopa'da ders: Demokrasi. Konu: Direniş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...