19 Eylül 2016 14:29

Finlandiya’da ırkçılar bir genci döverek öldürdü

Helsinki’de Finlandiya Direniş Hareketinin düzenlediği gösteri sırasında ırkçıların saldırısına uğrayan bir genç yaşamını yitirdi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de geçtiğimiz cumartesi günü, Finlandiya Direniş Hareketinin düzenlediği gösteri sırasında ırkçıların saldırısına uğrayan ve ağır yaralanan gencin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Hufudstadbladet adlı günlük gazetede yer alan habere göre 28 yaşındaki gencin babası, Facebook hesabından “10 Eylül Cumartesi günü oğlum bir dazlağın saldırısı sonucu kafasından ağır yaralandı. Daha sonra uğradığı haksız şiddet yüzünden yaşamını kaybetti” açıklamasını yaptı.

Haberde ırkçılar gösteri yaparken çevreden geçenlerin tepki gösterdiği ve bu esnada bir ırkçının saldırıya geçerek genci ağır yaraladığı belirtildi. Olayı soruşturan Komiser Pekka Seppele, ölümün ırkçıların gösterisi sırasında meydana gelen bir saldırıdan dolayı sonradan  meydana geldiğini doğruladı

Finlandiya Direniş Hareketi internet sayfasında kan içinde kaldırımda yatan bir genci gösteren bir video yayımladı ve “Küfür, bağırma ve tehdit nedeniyle aktivistlerinizden biri acil disiplin önlemi aldı” ifadelerini kullandı.

Polis Finlandiya Direniş Hareketinin gencin katledilmesinde bir rolü olup olmadığı hakkında açıklama yapmaktan kaçındı.

IRKÇI ÖRGÜTLER YASAKLANSIN KAMPANYASI

Irkçı ve Nazi örgütlerin sığınmacı kamplarına yönelik saldırıları, sığınmacılara karşı örgütlenmeler oluşturarak sokaklarda devriye gezmeleri ve toplumda yabancılara yönelik  nefret söylemlerinin yaygınlaşması geçtiğimiz ay, Finlandiya’daki gençlik örgütlerini ırkçılık ve Nazizme karşı harekete geçirmişti.

Aralarında parlamentoda grubu bulunan partilerden bazılarının gençlik örgütlerinin de yer aldığı ülke çapında ve yerel bazda çalışma yürüten 22 örgüt ve kuruluş, örgütlü ırkçılığın yasaklanması ve ırkçı örgütlerin çalışmalarının kriminalize edilmesi için Finlandiya genelinde “Kaygısız Gelecek” adını verdikleri kampanyayı başlatmıştı.

IRKÇILIĞA TAVİZ VERİLMEMELİ

22 örgüt ve kuruluşun başkanlarının imzalarını taşıyan basın açıklamasında, “Bizler kaygının olmadığı gelecek istiyoruz. Toplumumuzu tehdit ve dar görüşlülüğün yönlendirmediği yarınları görmek istiyoruz. Gelecekte hiç tereddüt etmeden örgütlü ırkçı gruplara hayır denilmeli ve kurumlar, bu tür grupların etkinliklerine karşı harekete geçebilmeli. Irkçılığa en küçük bir taviz verilmemeli” ifadelerine yer verilmişti.

ÖNCEKİ HABER

Translar, Hande Kader için objektif karşısına geçiyor

SONRAKİ HABER

Wallraff: Topluma oksijen taşıyan borular tıkanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...