19 Eylül 2016 00:57

Diyarbakır'da eğitim yılı kaosla başlıyor

Diyarbakır'da dün, açığa alınan 4 bin 300 eğitimcinin göreve geri alınacağı söylentileri yayıldı. Valilik söylentiyi yalanladı

Paylaş

Serpil BERK
Diyarbakır

Diyarbakır’da yeni eğitim-öğretim  yılı belirsizlikle başlıyor. Kentte görev yapan 20 bin civarındaki öğretmenden 4 bin 300’ü bir süre önce açığa alındı. Açığa alınan eğitimcilerden 4 bininin tekrar göreve başlayacağı söylentileri yaygınlaştı ancak valilik bu iddiaları yalanladı.

Açığa alınan bazı öğretmenlerin telefonla aranarak ‘Pazartesi göreve başlayacaksınız’ bilgisinin paylaşıldığı kentte, birçok öğretmene de okul müdürlüklerince ‘Sahsınıza imza karşılığında tebliğ edilmek üzere yazınız vardır. Bunun için 19/09/2016 Pazartesi günü okula gelip yazınızı almanız önemle rica ederim’ mesajı gönderilmiş durumda. Önceki yıllarda da eğitimin alanında birçok sorunun yaşandığı Diyarbakır’da yeni eğitim-öğretim yılı tam bir kaosla başlıyor.

Söylentileri gazetemize değerlendiren Eğitim Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube Başkanı Selahattin Alp, öğretmenlere herhangi bir resmi bildirimin yapılmadığını belirterek, bir beklentiye düşmeden pazartesiden itibaren okullarda çeşitli eylemler yapacaklarını söyledi.

‘ELİMİZDEN GELENİN FAZLASINI YAPACAĞIZ’

Diyarbakır’da öğretmen açığının zaten olduğunu eğitim emekçilerinin açığa alınmasıyla birlikte var olan kaosun artacağını söyleyen Alp, “Bu haliyle eğitim-öğretimin başlayamayacağını söylemek yanlış olmaz. Sendikal eylemleri cezalandırmanın hukuki hiçbir dayanağı yoktur. Bugün velilerimizle beraber açığa alınan bütün öğretmenlerle beraber okullarımız da olacağız. Bu mağduriyeti demokratik yol ve yöntemlerle okullarımız da işleyeceğiz. Kaybedenler eğitimde mağduriyet yaratanlar olacaktır. Öğrencilerimiz merak etmesinler, onların arkadaşları yeri geldiğinde anne-babası olan öğretmenleri görevlerine geri dönecek. Öğrencilerimize söz veriyoruz, onların geleceği karanlık olmasın, diye elimizden gelenin fazlasını yapacağız” dedi.

‘KAYGILAR ARTMIŞ DURUMDA’

Eğitimci Haşim Esen de,  açığa alınmaların Diyarbakır için ciddi rakamlara ulaştığını bir çok okulda eğitimcilerin nerdeyse yarısının görevden alındığını belirtti.

Türkiye’de eğitimin ağır aksak ilerlediğini kaydeden Esen, “Ücretli öğretmenlik, sözleşmeli öğretmenlik gibi uygulamalarla bu aksaklık kapatılmaya çalışılıyor. Bunun yaratacağı sorunları uzun vadede göreceğiz. Bismil’de çalışıyorum ve TEOG sınavında derece yapan okulun öğretmenlerinin çoğu açığa alınmış durumda. Özellikle velilerden bu duruma dair tepkiler alıyoruz. Yaşanan durum eğitimdeki kaygıları arttırmış durumda” dedi.

‘OKULLAR BOŞ KALACAK’

Açığa alınan öğretmenlerden Güney Tanrıverdi ise birçok okulda eğitim yapılabilme imkanlarının ortadan kaldırıldığını belirterek, “40 öğretmenin olduğu bir okulun 37 öğretmeni, 18 öğretmenin olduğu bir okulun da 17’si yok. Hemen hemen okullar boş kalacak, diye biliriz. Bu haliyle eğitim gerçekleşemeyecek, bizlerin yerine ücretli öğretmen getireceklerini söylüyorlar. Ücretli öğretmen nasıl uyum sağlayacak, ne kadar iyi olacak? Bu uzun bir süreci gerektiriyor ve sanırım bu haliyle bir dönem boyunca eğitim yapılamayacağını bölgemiz için söyleyebiliriz” dedi.

AİLE BOYU GÖREVDEN ALINDILAR

Diyarbakır’da yaşayan Yurtsever ailesinin öğretmen olan 7 ferdi, hükümetin çıkardığı KHK ile görevlerinden alındı. Görevden alınan baba, 4 çocuğu ve 2 gelini, kendileri gibi açığa alınan diğer öğretmenlerle birlikte yeniden okullarına dönmek için aile boyu direnişte. Ailesinde kendisiyle beraber 7 öğretmenin açığa alındığını söyleyen Deniz Yurtsever, “4 kardeşiz, kardeşlerin hepsi de açığa alındı. Babam öğretmendi, o da açığa alındı. Eşim de açığa alındı. Kardeşimin eşi de görevden uzaklaştırıldı. Ailemizde bir tek annem açığa alınmadı, o da öğretmen değildi” dedi.

VALİLİK YALANLADI

Açığa alınan öğretmenlerden büyük bir bölümünün, göreve iade edildiği yolundaki haberler üzerine Diyarbakır Valiliği yazılı bir açıklama yaptı. İnternet sitelerinde yer alan haberlerin yalanlandığı açıklamada, “Bakanlık tarafından Valiliğimize ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze iletilmiş herhangi bir liste bulunmamaktadır. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından başlatılan çalışmalar titizlikle yürütülmektedir. Halkımızın resmi makamlarca doğrulanmamış haberlere itibar etmemesi önem arz etmektedir” denildi.

ÖNCEKİ HABER

Basın özgürlüğünün güvencesi gazetecilerin örgütlenmesidir

SONRAKİ HABER

'Gördüğüm zulüm beni öğretmen ve İHD'li yaptı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...