18 Eylül 2016 12:22

Cerattepe duruşmasına gidenlerden yasaklara tepki

Yasağa rağmen Cerattepe duruşması için Rize'ye gidenlerle birlikte yolculuk yapıyoruz. Yaşam savunucuları 'Biz bu davaya müdahiliz' diyor.

Paylaş

Sinem UĞURLU
Uğur ZENGİN
İstanbul

Yaşam alanı savuncularının da, yaşam alanlarını yok etmek isteyenlerin de gözü kulağı Cerattepe’nin karar duruşmasında. Türkiye’nin pek çok yerinden Rize’ye hareket edenlerin engelleneceği haberleri gündeme geldi. İstanbul’dan yola çıkan vatandaşlarla birlikte yolculuk yapıyoruz. Bu haberlere tepki gösteren yaşam savunucuları, “Biz bu davaya müdahiliz, bizi engelleyemezler” dedi.

Artvin halkıyla dayanışmak için Rize’nin yolunu tutanlar arasında Validebağ Korusu’nun imara açılmasını engellemek için kurulan Validebağ Gönüllüleri’nin üyeleri de bulunuyor. Validebağ Gönüllülerinden Semra Aydın yasak haberlerine tepki göstererek, “Biz nasıl doğamızı koruyorsak, onlar da sermayeyi koruyor. Onların görevi oysa, biz de kendi görevimizi yapacağız. Onlara rağmen yaşamı, dünyamızı her türlü ranttan korumaya çalışacağız” diye konuştu.  

Semra Aydın

‘ALTINSIZ OLUR, ARTVİNSİZ OLMAZ’

Dev Sağlık İş Genel Sekreteri Gürsel Kaya da Rize yolcuları arasında. Davaya müdahil olmayanların Rize’ye alınmayacağı yönündeki haberlere tepki gösteren Kaya, “Ben Artvinliyim ve o mahkeme kararı Artvin’in kaderini tayin edecek bir karar. Dolayısıyla ben mahkemede müdahilim. Ben o mahkemeye gireceğim” dedi. Bu yasak kararlarıya seyahat etme özgürlüğünün de engellendiğini ifade eden Kaya, “Kimsenin yasaları çiğneyip Rize’nin sınırlarına giremezsin deme hakkı yok. Rize valisinin de yok. Artvin’in üstü altından daha değerlidir. Altınsız olur, Artvin’siz olmaz” dedi.

Gürsel Kaya

‘DAYANIŞMAYA MESAJ NİTELİĞİNDE’

Yasak kararını değerlendiren Yaşam ve Dayanışma Yolcuları’ndan Ismail Akyıldız, Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda Cerattepe ile dayanışmak için yaptıkları etkinliğin de polis engeliyle karşılaştığını hatırlatarak, “Bu aynı zamanda dayanışmanın kendisine bir mesaj niteliğinde. Doğa için mücadele eden insanların bile meşru demokratik haklarını yok saymak nasıl bir dönemden geçildiğinin göstergesi” diye ifade etti.

Görüştüğümüz Ümit Oktay Aymelek de, “Mahkemeden olumlu ya da olumsuz bir sonuç çıkacak. Ama enseyi karartmıyoruz. Mahkemeden olumlu bir sonuç gelmese de, Artvin’in yıllardır devam eden mücadelesini bir adım öteye taşıyacaktır. Umarım güzel haberler alırız” dedi.  

Doğma büyüme Şavşatlı olan Ayşe Özen, “O dağlar bizi şekillendirdi, İnsanın ana yurdu çocukluğudur. Orası bizim anayurdumuz ve oranın ölmesini istemiyoruz. Bizim desteğimiz tamamen bunun için, başka art niyet aramasınlar” diye konuştu.

Şengül Yıldırım Kılıç da yasaklara tepki göstererek, “Artvin halkı kendi yaşam alanını savunmak için bir araya geliyor. Artin halkı sonuna kadar mücadele edecektir” dedi.

KARARI ARTVİNLİLER VERDİ

Uğur Karakuş

Mahkeme kararının Artvin halkının lehine sonuçlanmasını umduklarını ifade eden Artvinli Uğur Karakuş, “Ama bir taraftan da Türkiye gerçekleriyle yüz yüzeyiz. Aleyte bi karar çıkarma ihtimalleri de var. Karar ne olursa olsun mücadele devam edecek” dedi.  
Karakuş, 25 yıllık maden karşıtı mücadelenin içinde büyüdüklerini ifade ederek, “Madenle ilgili teknik bilgiye vakıf olmamamız gerekirken, vakıf olduk. Bundan sonra hangi bilim heyeti gelirse gelsin, insanlar oradaki gerçeği biliyor. Olumsuz bir karar verirse mahkeme, hep söylediğimiz bir şey var; kararı Artvinliler verdi” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Keşmir’deki Hindistan askeri üssüne saldırı

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen: Bu yıl ders zili mücadeleye çalacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa